2013.05.31. 05:30 Módosítva: 2013.05.31. 10:01

Németországban nem tréfálnak a sértegetéssel, egy jól megtermett bemutatásért tényleg gomboltak már le az állampolgárról négyezer eurót. Szóbeli sértegetésért is osztottak már ki forintosítva százezres bírságokat. Még belegondolni is ijesztő, milyen számok röpködnének nálunk egy kereszteződésben ragadásnál, vészvillogós megállásnál, buszsávozásnál.

A német ADAC-nál nem csak nyári és téli gumikat tesztelnek, de a jogi osztályon is előhalásznak néha egy-két érdekességet. Például egy listát büntetésekről, amelyeket olyan autósok kaptak, akik így vagy úgy megsértettek egy másik közlekedőt vagy rendőrt. Persze nem kell azt hinni, hogy ez egy tarifatáblázat, és minden tetten ért lehülyézésért bevasalják a németek az eurókat - a listán példák szerepelnek, melyeket az adott helyzetben, adott személynél ítélt meg a bíróság.

A németeknél ugyanis - nem úgy, mint nálunk - minden feljelentett sértés bűncselekménynek számít. Ennek megfelelően nem a rendőr veszi elő a csekkfüzetet, köp a ceruza végére, írja be a tárgy mezőbe az Arschloch-ot, és számlázza ki a száz euró plusz Mehrwertsteuert, hanem bírósági tárgyaláson döntenek a büntetésről. Mégpedig a német jogi gyakorlatnak megfelelően a delikvens napi keresetének többszörösében határozzák meg az összeget, ami valamennyire arányosítja az okozott fájdalmat, egyúttal viszont azt is jelenti, hogy a táblázatban szereplő számokat a legkevésbé sem kell készpénznek venni.

Ettől függetlenül kíváncsi lennék a szövegkörnyezetre, ahol a tréfarépa (Witzbold) 300 eurót ért, vagy a rablólovag (Raubritter) 1500-at. A kedvencem mégis a most a legszívesebben seggfejnek neveznélek (am liebsten würde ich jetzt Arschloch zu dir sagen), amit 1600 eurós bírsággal díjazott a bíróság. A teljes lista lefordítása nem volt könnyű, talán nem is adja tökéletesen vissza a bevett német fordulatokat, de nem foszthatom meg a németül nem tudókat a fontos információtól.

idióta 250
nyalhatsz 300
hülye tehén 300-600
tréfarépa 300
szánalmas majom, nem látsz a szemedtől 350
útonálló 450
még írni sem tudsz 450
hülye állat 500
nincs jobb dolgod, anya? 500
rendőr tegezése 600
kiégette a nap az eszed? 600
neked sincs ki az összes kereked 750
átkozott útonálló banda 900
kobold 1000
recskamester 1000
disznó zsaru (bemutatással) 1000
rablólovag 1500
egyenruhás fogyatékos 1500
mind címeres seggfejek vagytok 1500
idióták, Lipótmezőn a helyetek 1500
most a legszívesebben seggfejnek neveznélek 1600
ribanc 1900
aljas némber 2500
vén fasz 2500
   
jelbeszéd  
nyelvöltés 150-300
hüvelyk- és mutatóujjból alkotott karika (segglyuk) 675-750
homlokkopogtatás 750
inverz integetés arc előtt (ablaktörlő) 350-1000
középső ujj (bemutatás) 600-4000

Elméletben nálunk is volna lehetőség a hasonló viselkedés büntetésére, a jogászok a becsületsértés, rágalmazás szavakat keresik ilyenkor a szójegyzékben. Nálunk ráadásul szabálysértésként is besorolható egy szolidabb anyázás, a súlyosabb büntetőjogi kategória, a bűncselekmény akkor jöhet szóba, ha nagy nyilvánosság előtt és/vagy az illető munkakörével összefüggésben hangzanak el a csúnya szavak - ilyen eseteket akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

Mennyivel büntetne egy kabbét?

Annak ellenére, hogy a lehetőség adott, nálunk az utcán elhangzott cifra dolgokért nem jellemző a közvetlen pénzbüntetés - nem hallottam még olyanról, hogy az egymás elleni agresszióval szemben fellépett volna a közeg, pedig igény, az volna rá. Lehet, hogy csak szubjektív benyomás, de az utóbbi időben egyre több sztorit hallok leszorításokról, tajtékzó, autóból kiszálló, különböző tárgyakkal hadonászó polgártársakról, akik úgy vélik, akadályozták őket a közlekedésben. Egyáltalán nem vagyok rendőrállampárti, épp ellenkezőleg, de lehet, hogy nem ártana, ha be lenne árazva mondjuk a viperalengetés, akkor elég lenne a fenyegetettnek elővenni a telefonját és megkezdeni a képrögzítést a támadó rendszámával. Aki nem képes uralkodni magán, annak nálam nem jár jogosítvány.

A verbális figyelmeztetés persze nem ilyen súlyos, legfeljebb csak szikrát pattinthat egy kiszáradt szénakazalra. A járőröknek persze megvannak a módszereik, amivel a tiszteletlen viselkedést kezelni tudják, de lehet, hogy egy-egy beszólást be lehetne árazni, ha nem is elrettentő, de népnevelő célzattal. Akár napszakhoz, naphoz és időjáráshoz igazított szorzóval, hiszen nem ugyanaz egy hóvégi, esős hétfő reggeli faszomat, mint egy fizetés utáni, szombat esti, vállon veregetős pöcsfej.

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat!