Szebb, értékesebb autó, pillanatok alatt

Filléres neppertrükk vagy hoax?

2014.09.03. 06:26

- Ezt láttátok már? - kérdezte olvasónk és küldött egy videót, mi pedig felnéztünk a polcra és hamar kiderült, hogy gond nélkül, percek alatt ki tudjuk próbálni, hogy tényleg működik-e a filléres neppertrükk.


Nem kell hozzá semmi, csak egy flakon WD40 és egy darab rongy vagy papírtörlő. Természetesen szkeptikusak voltunk, hiszen magával a plexi fényszóróbura-felújítással foglalkoztunk már. Abból a cikkünkből kiderült, hogy tényleg nem érdemes vele házilag bíbelődni és vesződni, hiszen a tartósabb megoldás sem drága, ráadásul jobb eredményt hoz. Igen ám, de mi van akkor, ha a tartósság nem szempont? Mi van akkor, ha a kuncsaft már ott topog a kereskedés bejáratánál (vagy a bejárati ajtóban) és makulátlan autót keres? (A csodaváró vásárlókkal alapos - és tanulságos - cikksorozatban foglalkoztunk. Ez az első rész, itt a második, ez pedig a harmadik.)

Filléres neppertrükkök - rovatunkban tehát ezúttal karcokat távolítunk el WD-vel. Ez majdnem olyan, mint a banán és fűrészpor-kozmetika, vagy a celofánacél. Először a kiindulópont, itt a két videó. Az első a fényszóróplexi-polírozós, amely inkább tűnik kosz-eltávolításnak, de legyünk jóindulatúak.

Majd a karc-eltávolítás rapid módja. Legalábbis ezt állítja a videó és akár karcnak is nézhetjük a fehér csíkokat, de a valóságban leginkább festék-maradványok. Azokra pedig akár rá is köphettünk volna, kis kapirgálás után lejönnek. De kétségtelen, hogy így lehet demózni a WD40-el.

Majd nekimentünk mi is (fent a videón), mert éppen akadt két bemattult Matiz-fényszórónk és karcos autónk is. (Robertó, az aranykezű vágó újított be nemrégiben egy kettes Puntót.)

Nos, nem lepődtünk meg. Tény, hogy a matt plexi egy fokkal csillogóbb, szebb lett, de ez nem egyértelműen a WD40 érdeme. Ugyanezt (vagy jobb) hatást elértünk egyszerű acetonnal is. Gyorsnak azonban gyors, ez kétségtelen.

A karcokkal más a helyzet. Bár mi ezüstszínű autón végeztük a próbát, nem feketén (bár nincsenek kétségeink, hogy azzal ugyanez lett volna a helyzet), de így is világosan kitűnt, hogy a mély, lakkrétegbe bőven belemaró árkokkal nem tud mit kezdeni a WD40, sőt, méginkább kihozza őket. Ellenben a vékony - jellemzően kilincs körüli - nem túl mély karcokat szépen eltünteti. A más festékét pedig - ha csak felületi - bármivel leszedhetjük.

Mindkét esetben érvényes, hogy csak ideig-óráig ugyan, ám észrevehetően és látványosan javíthatja az autó megítélését. Aki pedig a polírozott csodát keresi, annak a zsebéből talán könnyen ki lehet imádkozni párezer forinttal többet egy csillogó, mattulás- és karcmentes bódéval. Annyit pedig egy neppernek bőven megér öt perc munka.