2015.07.20. 13:02 Módosítva: 2015.07.21. 07:38

Idén január elsejével az időalapú matricák mellett megjelentek az új, megyei matricák, de több olyan változtatás is történt az útdíjrendszerben, ami szintén lényeges, mégsem hívták fel rá a figyelmet. Aki megszokásból vásárol autópálya matricát, könnyen pórul járhat, ráadásul sokszor a benzinkutakon sem tudnak mindig megfelelő tájékoztatást adni.

Új kategóriák

Az új rendszer bevezetésével megváltozott, melyik jármű milyen kategóriába tartozik. Az átlagos személyautók továbbra is D1-es kategóriába, a nyolc- és kilencszemélyes egyterűek és kisbuszok azonban már D2-es kategóriába esnek. Ugyanígy az eddig D1-nek számító 3,5 tonna alatti tehergépkocsik és lakóautók is D2-be tartoznak január óta. Ez anyagilag nagy különbséget jelent, mivel a tíznapos, D1-es matrica ára 2975 forint, a D2-esé pedig 5950, azaz a duplája. A havi és a megyei D2-es matricákat ugyancsak kétszeres áron adják a D1-hez képest. Az éves, országos D1-es és D2-es matricák ára viszont megegyezik: 42980 forint.

Már a felhajtás előtt meg kell venni

Január 1-ig elég volt az autópályán, vagy akár a pályahasználat után megváltani a matricát, mivel a rendszer csak jóval később vetette össze a leolvasott rendszámokat a matricavásárlók adatbázisával. Január óta a felhajtás pillanatában már rendelkeznünk kell a matricával, mert egyből ellenőrizhetnek és büntethetnek. Mit tegyünk, ha véletlenül mégis felhajtunk? Vásároljunk mobilon autópálya matricát, de ezt bízzuk inkább az utasra menet közben.

Mobilos vásárlás

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer több lehetőséget is nyújt az autópályamatrica megváltására: mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, vagy SMS-esben is vásárolhatunk. SMS-ben csak regisztrált felhasználók tudnak matricát venni. Ilyenkor a matricatípust/megyekódot, a kategóriát, a rendszámot és felségjelet kell idézőjelek között elküldenünk a +3630-344-4807-es számra.

Többször is meg lehet venni a matricát?

A rendszer a vásárláskor sajnos nem szűri ki, ha már van matrica az adott rendszámhoz (kivéve az online vásárlást, amely figyelmezet, hogy van a jrműre másik érvényes matrica, de nem árulja el, hogy milyen), ezért a matricát többször is meg lehet venni. Öröm az ürömben, a feleslegesen befizetett díj ilyen esetekben visszaigényelhető. Igaz, árnyalja a képet, hogy a pénzvisszatérítésnek is ára van, pontosan 1470 forint. Ugyanennyibe kerül a tévesen megadott rendszám javítása is karakterenként(!). Akit érdekel, hogy milyen esetekben igényelhetünk még vissza pénzt a NÚSZ-tól, olvassa el a témában írt korábbi cikkünket.

Mi van akkor, ha rossz matricát vettem?

Az új matricarendszer bevezetésekor került egy hatalmas hiba a rendszerbe, ugyanis akik tudtukon kívül rossz matricát váltottak, azokat akár minden felhajtásnál megbüntethették. A rossz matricát vásárlók így nagyobb bajba sodorták magukat, mintha egyáltalán nem váltottak volna matricát, mert elméletileg minden egyes felhajtás alkalmával megbírságolhatták őket, ha elhajtottak egy autópályakamera előtt. Ezzel szemben, akik nem váltottak e-matricát, vagy lejárt a matricájuk, azokat a jogszabály alapján évente egyszer pótdíjmaximalizálást kérhettek, így maximum két pótdíjat, kétszer 14875 forintot, kellett kifizetniük. Június 30. óta ugyanez érvényes a rossz matricát vásárlókra is.

A tíznapos nem tíznapos, a megyei nem éves

Aki úgy számol, hogy a matrica vásárlásától számított tizedik napon még használná az autópályát, bizony elszámolja magát. A tíznapos matrica ugyanis nem tízszer 24 óráig érvényes, hanem a vásárlástól számított kilencedik nap éjfeléig. Tehát 10 napos jogosultságot csak úgy válthatunk, ha 0 óra 0 perckor vesszük meg a matricát. A megyei matrica kapcsán is könnyelműen emlegetjük, hogy 5000 forint egy évre, bár ha január elsején váltjuk meg, akkor 13 hónapot kapunk, ha viszont decemberben, akkor csak kettőt, mivel a megyei úthasználati jogosultság a váltás időpontjától függetlenül a következő év január 31-ig érvényes.

Olyan megyébe érünk, ahova már nincs matricánk

Ilyenkor nincs probléma, ugyanis az előző megyei jogosultsággal az első lehajtóig még használhatjuk a fizetős útszakaszt.

Motoros kedvezmény

Létezik egy úgynevezett D1M kategória, ami a motorkerékpárokra vonatkozik. A tíznapos matrica 1470 forintba kerül, ami kevesebb, mint a fele a D1 kategória díjának. A többi időtávra, és a megyei matricákra azonban nincs kedvezmény, ilyenkor a D1-es matricát kell megvásárolnia a motorosnak is.

Hova kell matrica

A megyénkénti matricarendszer bevezetésével bővültek a fizetős útszakaszok is az országban. Január óta többször is módosították ezeket. Legutóbb az M43-as autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti szakaszát, és az M60-as autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakaszán az 58. és 5826. számú utak közötti részét nyilvánították ingyenesnek. Az M86-os autóút, valamint az M85-ös autóút és az M9-es autópálya viszont a jövő év január elsejével fizetőssé válik. A fizetős útszakaszokról bővebben a nemzetiutdij.hu/Halozat oldalon lehet bővebben tájékozódni.