Autóeladás törzskönyv nélkül?

2016.05.20. 06:24 Módosítva: 2016.05.20. 07:52

Amikor az autónk papírjairól beszélünk, legtöbbször a forgalmi kerül szóba, de ezzel még nem tudjuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a tulajdonosa. Erre a törzskönyv való. 1999 óta minden forgalomba helyezett, vagy tulajdonjog változáson átesett autóhoz tartozik már egy ilyen zöld műanyagkártya. De mi a teendő, ha nincs meg a törzskönyv? Átírható ilyenkor az autó?

Az elméleti ügymenet szerint a névre vételt követően az KEKKH állítja ki az új törzskönyvet, majd kipostázza az új tulajdonosnak. Amennyiben nem veszi át, visszakerül a körzeti postára. Ha itt nem jelentkeznek az okmányért a következő 30 napban, a területileg illetékes okmányirodába küldik, ahol a következő 11 hónapban megőrzik. Az átírási procedúra megkezdésétől tehát egy évig van lehetőségünk hozzájutni a törzskönyvhöz, utána viszont elvileg megsemmisítik.

Ez az egyik lehetséges magyarázata, hogy miért nincs az autónknak törzskönyve. Egy másik, szintén gyakori magyarázat, hogy a postára visszaérkezés után elkeveredik, ezért nem is jut el az okmányirodába. Ez történt velem is, ezért jártam utána a lehetséges megoldásoknak. Természetesen az is lehet, hogy maga a tulajdonos veszíti el, vagy nála semmisül meg. Ha nem akarja eladni az autót, ilyen esetekben elég besétálnia egy okmányirodába, bejelenteni a törzskönyv eltűnését, befizetni a hatezer forintos illetékdíjat, majd várni a szép új kártya megérkezését. Ez ilyenkor jellemzően 2-3 hónapot vesz igénybe.

Más a helyzet viszont, ha el szeretnénk adni az autót. Ilyenkor ugye nem szívesen várunk további 2-3 hónapot, és fölösleges kiadásnak tűnik a hatezer forint is. Az interneten megoldást keresve a problémára találkoztam egy cikkel, amely szerint, hogy elég az adásvételin feltüntetni, hogy a törzskönyv elveszett, így az autó minden további teendő nélkül átírható. A valóságban nincs így.

Az első, és legfontosabb lépés bemenni az okmányirodába. Ezt nem ússzuk meg. Itt mindenképp le kell jelenteni a törzskönyv elvesztését, illetve jegyzőkönyvbe veszik az elvesztés körülményeit. Az eljárás eddig a pontig nem különbözik attól, mintha újra szeretnénk gyártatni. Ha viszont már megvan a vevőnk az autóra, az újragyártás helyett megtehetjük, hogy büntetőjogi felelősségünk tudatában ezt írásba adjuk, és lemondunk az újragyártásáról. A jövendőbeli tulaj adatait ilyenkor nem kell megadni. Ezzel viszont még nem jár felmentés az okmány hiánya alól, azaz az autó még nem átírható.

Az okmányiroda ezután kezdi kerestetni a törzskönyvet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Belügyminisztérium vonatkozó oldalán pár napon belül megjelenik az elveszett törzskönyv száma, amit 14 napig kerestetnek. Elvileg, amennyiben az adásvételin a törzskönyv számához, az "elveszett, bejelentve" megjegyzés van odaírva, a 14 napos kerestetés letelte előtt is át lehet íratni. Ekkor nem árt utána nézni a fent említett oldalon, hogy tényleg ott van-e, mert ha még nem, akkor az okmányirodában szinte tuti, hogy  elhajtanak.

A hivatalos keresés után sem elég az adásvételin feltüntetni, hogy a törzskönyv elveszett, mert az autó vevőjének az átíratáskor le kell majd adnia az iratokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a korábbi tulaj bejelentette a kártya elvesztését, és nem kérte az újragyártását.

A teljes folyamat így nagyjából egy hónapot vesz igénybe, de ez még mindig jóval rövidebb idő, mint az újragyártás 2-3 hónapos időtartama, valamint a kártya hatezer forintos árát sem kell kifizetni. Mivel a törzskönyvvel igazolható, hogy ki az autó tulajdonosa, nagy bizalom kell a vevő és az eladó közt, hogy a kártya hiányában, pusztán papírok cseréjével is megoldják az autó adásvételét. Érdemes tehát megnézni, hogy biztosan megvan-e az autónk törzskönyve, hogy a későbbiekben ne ezen múljon az eladás.