Húsz parkolási szabály: te sem ismered őket?

2017.10.16. 13:44 Módosítva: 2017.10.16. 14:25

Tíz éve foglalkozom KRESZ-szabályok értelmezésével, mert nemcsak a tanulóvezetőknek szeretnék segíteni, de azoknak is, akik már régóta autóznak. Elsősorban azok keresnek meg, akik konfliktusos helyzetbe kerülnek, és bár néha én is kapok kritikát (a focin kívül a KRESZ az, amihez mindenki ért), remélem, tanácsaimmal sok autóstársamnak tudtam már segíteni. Néhány hónapja tesztet készítettem a közlekedési szabályokból, melyeket rengeteg autós nem, vagy rosszul ismer, és a tesztet több mint 140 ezren töltötték ki. Most újabb kérdéssort állítottam össze a parkolásról.

Miért pont parkolás? Sokan tudatlanságból vagy a szabályok téves ismerete miatt akkor is szabálytalanok, amikor leteszik valahol az autójukat. Ilyenkor jönnek a kellemetlen percek, a büntetések és a kerékbilincs, esetleg el is szállítják az autót. Az érintettek igazságérzetét is ez bántja a legjobban, hiszen miközben nap mint nap láthatunk a legidétlenebb helyen szabálytalanul tartózkodó autókat az utak mellett, előbb-utóbb minket is utolér az ablaktörlő alá elhelyezett mikuláscsomag.

Az olvasóim által beküldött helyzetekből magam is rengeteget tanultam. Olyan szituációkkal is találkozhattam, melyeknek a létezéséről sem tudtam. A korai levelek egyikében például egy kézzel rajzolt ábrát kaptam azzal a kérdéssel, hogy az azon látható autó szabályos helyen áll-e.

A rajzot látván elbizonytalanodtam, miért kapott büntetést, aki így állt le valahol, hogy kiszálljon az utasa. Több levélváltás után derült ki, hogy a hely egyébként egy buszmegálló, amelyet tábla is jelzett, csak ezt a rajzoló elfelejtette feltüntetni. Sokszor írnak a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyek használatával, illetve a jogosulatlan használat miatt kapott büntetésekkel kapcsolatban is. Az összes ilyen jellegű szabálysértés közül itt a legmagasabb a bírságtétel, 50.000 forint.

A képen látható megbilincselt autó tulajdonosa arról panaszkodott, hogy a félig elfordított táblát nem vette észre, ezért parkolt erre a helyre. Szintén csak egy hosszabb levélváltás során derült ki, hogy a környéken égen-földön nem volt egyetlen szabad hely sem, tehát érdemes lett volna megfelelő óvatossággal kezelni a területet, ami pont a kiszemelt bolt előtt alkalmasnak tűnt a parkolásra.

Sokszor sikerült olyan tanácsokkal ellátni a hozzám forduló autóvezetőket, amelyek végül a büntetés eltörléséhez vezettek. Jó példa erre a csepeli piac mögötti területen a helytelenül felszerelt, egy fa takarásában lévő, és szabálytalan kiegészítő jelzéssel ellátott megállni tilos tábla esete. Valakit itt is megbírságoltak, de megkifogásolta az ügyét, ezért a helyi közterület-kezelő elállt a büntetéstől.

Bár a mozgáskorlátozottak parkolóhelyeit védik a legmagasabb bírságokkal, nem árt tudni, milyen helyeket nevesítenek még a szabályok, és mennyit fizet az az autós, aki ezekre áll:

  • „Megállni tilos” jelzőtábla hatálya alatt 10.000 forint
  • Autópálya és autóút úttestjén és leállósávján 20.000 forint
  • Ahol a jármű fényjelző készülék vagy jelzőtábla jelzésének az észlelését akadályozza 15.000 forint
  • Be nem látható útkanyarulatban, bukkanóban 20.000 forint
  • Körforgalmú úton, útkereszteződésben 15.000 forint
  • Gyalogos átkelőhelyen 25.000 forint
  • Hídon, aluljáróban, alagútban 15.000 forint
  • Autóbuszöbölben és autóbusz forgalmi sávban 10.000 forint
  • A járdán anélkül, hogy azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi 10.000 forint
  • Kapaszkodósávon, gyorsító- és lassító sávon, kerékpársávon 20.000 forint

Az alábbi levelet a napokban kaptam:

A mai napon az üzletünk előtti parkolóhelyen büntettek meg, és kerékbilincset kaptam. Megálltam és árut pakoltam a boltba, majd amikor kiértem, már fenn volt a bilincs. Az indok: mozgáskorlátozott helyen várakozom. Akkor vettem észre, hogy valóban kihelyeztek ott egy táblát, állítólag három nappal korábban. A kérdésem, hogy nem szükséges-e egyidejűleg felfestéssel is jelezni a parkolási tilalmat a jelzőtábla mellett, illetve az árupakolás idejére sem állhatok ott meg?”

A levél nagyon jellemző helyzetet mutat be, ami jól bizonyítja, hogy a parkolással kapcsolatos büntetéseket elsősorban a szabályok nem pontos ismerete miatt kapjuk, és sokszor figyelmetlenek is vagyunk. A levélíró nem tudta pontosan, hogy a szabályok szerint rakodás közben a vezetőnek a járműnél kell maradnia, nem tudta azt sem, hogy a mozgáskorlátozott parkolót elegendő jelzőtáblával jelezni, ráadásul megszokásból vezetett, ezért nem vette észre a pár napja elhelyezett jelzőtáblát.

Ötvenezer forintra büntették őt is, de külön fizetett azért, hogy a közteresek levegyék a bilincset. Olyan eset ez, amelyhez hasonlók százával fordulnak elő naponta a városokban.

Sok a tévhit és nagy a tudáshiány a parkolással kapcsolatban, ezért összeállítottam egy húsz kérdésből álló tesztfeladatsort, kifejezetten a megállás-várakozás témájában. A kérdések nem könnyűek, de minden feladvány életszerű helyzetet ábrázol. Aki három, vagy annál kevesebb kérdést vét el, nagyjából nyugodt lehet, nem fenyegetik súlyos parkolási bírságok. Aki viszont ennél többet hibázik, annak ideje felfrissítenie a KRESZ-tudását és persze alaposan körülnézni a környéken, ahol lerakja az autót. A teszt teljesen ingyenes, kitöltéséhez kattintsatok ide, és ígérem, később minden kérdés helyes megoldásáról részletesen írok majd a Hidegindító Egy perc KRESZ sorozatának legújabb epizódjaiban.