A szőke lány mindenkit lenyomott

2015.09.06. 10:31

A második szombati futamon Kiss Norbi a nyolcadik helyről rajtolt, de ennél azért előrébb akart végezni, volt is dolga rendesen. Bár azt mondják, a Hungaroringen nagyon nehéz előzni, azért ő kamionnal is simán felugrált három-négy pozíciót. A német Stephanie Halm végig első volt, az ő helyét senki nem veszélyeztette, de mögötte rendesen gyepálták egymást a többiek. A cseh Adam Lacko motorja pont Kiss Norbi előtt adta meg magát, ebből a pálya mellett állva csak annyit lehetett látni, hogy a csőrös félreáll, Norbi meg még egy hellyel előrébb került – végül harmadikként ért célba, és nagyon boldog volt.

A depóban jött szembe a nagy kamionmentő, mögé kötve Lacko lesántult Freightlinere. Minden forgalom a paddockban zajlik, a kamionok nem férnek be a bokszokba, így innen indulnak és ide is érkeznek, a nézők orra előtt történik minden. Így aztán nem volt nehéz észrevenni, hogy a csőrösnek a teljes jobb oldala vastag olajfilmmel van bevonva, ami az álmoskönyv szerint ronda motorhibát jelent. A csehek nem jöttek zavarba, a csapat egyik teherautójával már álltak is a pillanatok alatt lebontott versenygép mellé, a „kácéeres” géppel a nézők orra előtt pattintották ki a váltót, motort, dobták be az új blokkot. Na ja, ebben a ligában nem osztottak lapot a motoremelő zsiráfnak, itt komolyabb vasdarabokat lóbálnak.

Aztán befutott Norbi autója is. Az eleje csupa olaj volt, a cseh motorjából több liter, fekete korommal dúsított kenőanyag landolt az MAN orrán. Csak azt nem értem, hogy a francba tudott Norbi ezzel az autóval versenytempóban több kört menni, a szélvédőn alig lehetett kilátni, látszott, a szerelők megpróbálták letörölni az üvegről az olajat, de nem lett sokkal jobb a helyzet.

A díjkiosztón volt nagy ünneplés, jó volt látni a nagy kamionos öreget, Krasznai Jánost, aki személyesen adta át a díjakat. De a depóban az élet ettől függetlenül nem állt meg, komoly munka zajlott a gumis boksznál is.

A verseny leintése után sokan elindultak haza, vagy esetleg a parkolóban zajló koncerteket megnézni – na, ők lemaradtak a látványos kamion felvonulásról. Rendes trucker-fesztivál volt, az ember fejében rögtön megszólalt a Konvoj főcíme. Még a Fekete Özvegy is elégedetten csettintett volna: bazi sokan voltak. A célegyenesben gumifüstölő Scania egészen szürreális látvány volt.

Ezalatt a depóban a versenykamionokat lemosták, szinte mind új féktárcsát kapott, a ledarált kaszni elemeket lecserélték, a nyakig olajos szerelők felkészítették a kocsikat a mai zúzdára. Lesz mit nézni.