A Porschéjé eddig az év bukása

Motorsport-hétfő április 16-17

2016.04.18. 18:30

WEC Endurance - Silverstone-i 6 órás

A tavalyi Le Mans-i 24 órás futam óta veretlen a Porsche a World Endurance szériában. A Silverstone-i hatórás szezonnyitón a harmadik óráig úgy tűnt, a Mark Webber-Timo Bernhard-Brendon Hartley trió lesz, amelyik folytatja a hat futam óta tartó sorozatot. Hartley negyven másodperces előnyben haladt az élen, amikor utolért GT-s Porschét - a lekörözés eredménye videón:

Harley-ék kiesése után a versenyben maradt Porsche nem tudott mit kezdeni a Fassler-Lotterer-Treluyer audis hármassal; a győzelem a verseny után szállt a Dumas-Jani-Lieb-féle porschés trióra. A futam utáni ellenőrzésen bukott el az R18. A padlólemezre erősített falemez kopott 20 millimétert a maximálisan engedett öt helyett, ami egyet jelentett a kizárással. A Porsche így továbbra is veretlen, a Toyota pedig egy versenyképtelen autóval ért fel másodiknak.

A pontverseny állása.

Ralikrossz-világbajnokság - Portugália

A portugál fordulóval elstartolt a ralikrossz-világbajnokság. Érthetetlen, miért várt az FIA 2014-ig, míg szériába szervezte a ralisport legjobban közvetítésbarát ágát, de az idén harmadik szezonját kezdő sorozat az eddigi két szezonnál is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik. A címvédő Petter Solberg, a ralikrossz-legenda Kenneth Hansen fia, Timmy Hansen és DTM-zseni Mattias Ekström alkotta eddig sem gyenge névsort megtoldotta Sebastien Loeb és Ken Block érkezése. A döntő 1:38-tól.

Miután Ekström és Hansen kiütötte egymást az elődöntőben, Solberg sima győzelmet szerzett a döntőben. Loeb rögtön döntőig vitte debütáló versenyén, de a korábbi nagy rivális Solberg közelébe sem ért: ötödik hellyel ismerkedett a műfajjal.  

Döntő végeredménye:

1. Petter Solberg

2. Robin Larrson

3. Toomas Heikkinen

A pontverseny állása. 

WTCC - Szlovák nagydíj

Tovább folytatódott a Citroen vergődése a túraautó-világbajnokság szlovák hétvégéjén. A tavalyi bajnokként plusz nyolcvan kilogrammal sújtott címvédő esetén a vergődés nem egyenlő a nyeretlenséggel: Yvan Müller hozta el a pole-t a Slovakiaringen, Jose-Maria Lopez pedig a ladás Nick Catsbuggal meccselve dolgozott meg a győzelemért.

A hétvégi hungaroringi fordulón megváltoztatott plusz súlyokkal várhatóan nagyobb előnyt mutatnak majd a Citroenek. A Hondák eddig látott versenyképességén sokat ront majd a kavarás, de eddig ez egy álomszezon a japánoknak. Csapaton belül is leginkább a Bári Gergőt versenymérnöknek megkapó Tiago Monteirónak, aki - ha csak egy pontos előnyben is, de - a magyar nagydíj előtt vezeti az összetett Lopez előtt. A Slovakiaringen hatodik és - Thed Björk kizárása után - negyedik helyeket szerző Michelisz Norbert a harmadik helyről kezdi majd a hazai fordulót, ahol nem kizárt, hogy egyedüli magyarként áll majd rajthoz:

IndyCar - Long Beach

Minden idők legszorosabb Long Beach-i befutóját hozta az IndyCar idei harmadik futama. Simon Pagenaudnak lett forró az utolsó két kör, miután - többek közt a rossz ütemű lekörözések miatt - felért rá a címvédő Scott Dixon. A célra három tized másodperc maradt köztük a különbség.

Pagenaudnak ezzel eddig nagyon jó éve van: a St. petersburgi és a phoenix-i két második hely után a mostani győzelemmel tizennégy ponttal van Dixon előtt, sokkal erősebbnek várt csapattársai, Juan Pablo Montoya, Helio Castroneves és Will Power pedig messziről figyelik, ahogy a tavaly középmezőnyben vergődő francia pályafutása legjobb szezonkezdését futja. 

Végeredmény:

1. Simon Pagenaud - Team Penske

2. Scott Dixon - Chip Ganassi

3. Helio Castroneves - Team Penske

ADAC Formula-4 - Oscherseleben

Azután, hogy egy hete háromból két futamot nyert az olasz Formula-4 szezonnyitó hétvégéjén, a sorozat német megfelelőjében is behúzott egy futamgyőzelmet Mick Schumacher. A hazai bajnokságban egyelőre nincs meg Kis-Schumi nyomasztó fölénye. Sőt, Joey Mawson az oscherslebeni fordulón háromból két futamot nyert, tizenkilenc ponttal húzott el a hétszeres világbajnok tizenhét éves fiától.

A teljes második futam; a teljes harmadik futam

Formula V8 3.5 - Alcaniz

Két kilencvenes években közepes hírnevet elért autóversenyző fiának sikereiről szólt a tavaly még Formula Renault néven futott Formula V8 3.5 széria két nyitófutama Alcanizban. Jean-Deniz Délétraz és Olivier Panis fiai egyszerre látszanak beérni. Az eddigi kisebb szériákban, nagyobb sikerek nélkül futott srácok, Louis Délétraz és Aurélien Panis egy-egy ötödik és egy-egy első helyezéssel kezdtek, így pontegyenlőséggel várják a sorozat következő futamát, ami most hétvégén jön, a WTCC betétversenyeként a Hungaroringen. 

Eredmények és a pontverseny állása.

Európai túraautó-kupa - Slovakiaring

A WTCC után megy az ETCC, Paul Ricard után ők is a Slovakiaringen tudták le az idei második fordulót. Petr Fulin duplája után most a svájc Kris Richard nyerte meg mind a két futamot, mégis az idén nyeretlen Peter Rikli vezeti a pontversenyt négyből négy dobogójával. 

A mezőny egyetlen magyarja, Nagy Norbert két futam alatt begyűjtött hét pontjával negyedik az összetettben.

Pontverseny állása.