A Formula-1-ben ennyiért már menne a sírás

Motorsport-héfő: április 23-24

2016.04.25. 15:21

Rali-világbajnokság - Argentin rali

Sébastien Ogier dominanciája egy ideje már kopni látszik, Argentínában, az idei világbajnokság negyedik fordulóján viszont új élversenyzőt kapott a ralisport: Hayden Paddont, aki a Polo WRC tizenkkét futam óta tartó veretlenségi sorozatának vetett véget hétvégén. A 29 éves új-zálandi hyundai-osnak már a tavalyi szezonban is voltak ígéretes futamai, idén viszont négyből két futamon szorongatta a volkswageneseket. Argentínában erőből verte Ogiert, bár a győzelméhez kellett ez a Latvala-bukfenc is.

Az első helyről bukás mestere, Latvala kiesése ugyan sokat javított Paddon győzelmi esélyein, de egy ideje már nem kérdés, hogy a Hyundai i20 WRC versenyképes a Polókkal. Ha így folytatják, az idei végre egy izgalmas, többszereplős szezon lehet a rali-világbajnokságon, a jövő évi méginkább, tizennyolc év után ugyanis visszatér a Toyota.

Az argentin futam nem mellesleg Ogier kiborulásáról is emlékezetes marad. A francia címvédő újfent felszólalt az FIA szabálya ellen, miszerint az első két versenynapon az aktuális pontverseny sorrendjében rajtol a mezőny. Ez leginkább murvás  futamokon kellemetlen, ahol az első autók lényegében takarítóként funkcionálnak. A Hyundai felzárkózásában ez is közrejátszott.

Végeredmény:

1. Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC

2. Sebastien Ogier - Volkswagen Polo WRC

3. Andreas Mikkelsen - Volkswagen Polo WRC

A pontverseny állása.   

Formula-E - Párizs ePrix

Nyoma sincs a tavalyi káosznak, idén már egyértelműen kétszereplősre csökkent a Formula-E. A Sébastien Buemi-Lucas di Grassi-kettősből Párizsban utóbbi nyert. Ilyen simán:

Végeredmény:

1. Lucas di Grassi

2.Jean-Éric Vergne

3. Sebastien Buemi 

IndyCar - Barber GP

Finomkodástól mentes csatában dőlt el az Barber GP top két helye. Az IndyCar idei szezonjának negyedik fordulójára végre vért ivott Graham Rahal, aki Simon Pagenauddal meccselte le az utolsó tíz kört. Csatáikon sokat dobtak a lekörözések, de az ilyen oda-vissza pofozkodás egy olyan ok a sok közül, amiért egy normális világban az IndyCar már a Formula-1 kihűlt tetemét rugdosná. 

Pagenaud most megdolgozott a győzelemért, és négy futam után jelentős előnyben, 48 ponttal vezet a címvédő Scott Dixon előtt. A következő forduló az év csúcsfutama, az Indianapolisi 500 lesz, nem mellesleg dupla pontokért. A franciának eddig álomszezon a mostani, a nagy esélyesnek tartott Dixon-Montoya-Power-hármas vergődik, de az indianapolisi oválon bármi megtörténhet, ott általában nagyot borul a papírforma.

A dobogón már nem volt feszültség (balra Pagenaud, jobbra Rahal)
A dobogón már nem volt feszültség (balra Pagenaud, jobbra Rahal)

Végeredmény:

1. Simon Pagenaud

2. Graham Rahal

3. Josef Newgarden

Red Bull Air Race - Spielberg

Hazai pályán, a spielbergi Red Bull Ring fölött zajlott a Red Bull Air Race idei második versenye. Az Alpok szeles, esős és enyhén havas  időjárása nem tette egyszerűvé az emirátusokból érkezett mezőny dolgát, de az extrém körülmények új győztest avattak: a német Mathias Dolderer három század másodperccel verte Hannes Arch-ot.

Túraautó-világbajnokság - Magyar nagydíj

Átlagnéző-szempontból nagyon erős futamokat hozott a WTCC hungaroringi fordulója. Magyar szempontból már kevésbé emlékezetes, ami a mogyoródi esőben történt, kezdve onnan, hogy az első futam felvezető körén megadta magát Michelisz Norbert Hondájának turbója. Itt legalább versenyben maradt, és zseniálisat autózott a mezőny végéről a zengős Ficza Feri, aki első WTCC-s pontjait szerezte, amikor - legjobb hondásként - behozta kilencediknek az egy hét alatt összerakott Civicet.

A második futamon aztán úgy tűnt, a mezőny végéről rajtoló Michelisz kárpótolni tudja a hazai közönséget. Az utolsó körben már az ötödik helyért csatázott, amikor egy elsőkörös ütközés miatt megadta magát a bal hátsó felni. A mindenfele táncoló Hondát Norbi a tizedik helyen hozta célba. Mindettől függetlenül jó volt látni, hogy az újraosztott plusz súlyok ellenére nem fulladt Citroen-fölénybe a hétvége. Bennani első futamos győzelmét leginkább a fordított rajtnak köszönhette, Lopez pedig csak azt tette a második futamon, amit az első rajthelyről itt szokás, és simán nyert. 

Részletes szöveges beszámoló a futamokról itt, Sági Elemér helyszíni fotói pedig itt és itt.

Formula V8 - Hungaroring

A WTCC betétfutamaként rendezték meg a Formula Renault 3.5-ből lett Formula V8 második fordulóját hétvégén a Hungaroringen. A sorozat egészen a harmadik futamig folytatta szériáját, miszerint kizárólag volt sikeres autóversenyzők fiai nyernek itt: Louis Deletraz és Aurélien Panis után most Johnny Cecotto Jr. folytatta a sort. A hétvége második versenyén azonban az a senkifia Tom Dillmann szakította meg a sorozatot, aki idén minden futamon dobogóra állt, a hungaroringi második körön pedig végre nyert is egy futamot.

A pontverseny állása.  

MotoGP - Jerez

Rossi visszatért! A MotoGP élmezőnyének rangidőse kilenc futamot várt, hogy végre újra kifújja két spanyol riválisa orrát, és az most épp Jorge Lorenzo és Marc Marquez hazai versenyén, Jeresben sikerült neki. A tavaly év végi szivatás, és az austini bukta után nagyon ráfért Rossira a siker, amivel visszazárkózott a vébémeccsbe.

A pontverseny állása.