A forgandó szerencséről

2006.07.02. 16:21

Bár a bajnokságban Tom Kristensen, az Audi pilótája vezetett, egyértelműen fölényben volt a Mercedes. A negyedik futam után újra Schneider vezet Mercedesszel, a csapat előnye azonban szertefoszlani látszik.


Häkkinen, Alesi, Frentzen, Ekström,
meg a Tower Bridge

A kvalifikáció

Csendben, rendben jutott el a nyolc gyári pilóta a kvalifikáció harmadik szakaszáig. Izgalommentesen zajlott az időmérő, mígnem az utolsó szakaszban Frentzen, miután ment néhány gyors kört, egy nagy tempójú kanyar bejáratánál megcsúszott, és irgalmatlanul összetörte az A4-est. Nagyjából ezzel egy időben Häkkinen is a falhoz vágta versenyautóját. A repülő, szárnyaló, avagy száguldó finn egy kerékkel lecsúszott a pályáról, de mivel nagyon gyorsnak érezte a körét, nem vette el a lábát a gázról, és elveszítette uralmát a Mercedes felett.

A kvalifikációt a bajnokságban vezető Kristensen nyerte Jamie Green előtt. Frentzen a baleset előtti teljesítményével a harmadik helyet érdemelte ki, az idén gyengélkedő 2004-es bajnok, Mattias Ekström lett a negyedik. Kristensen eddig zseniálisan versenyzett, csapattársai viszont nem voltak túl sikeresek. Brands Hatchben azonban az első négy rajthelyből hármat elcsíptek; először mutatott igazán meggyőző teljesítményt az Audi-csapat az idei szezonban.

A kvalifikáció eredménye

1. Tom Kristensen, Audi A4 DTM: 42,406
2. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse
3. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM
4. Mattias Ekström, Audi A4 DTM
5. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse
6. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse
7. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM
8. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse
9. Christian Abt, Audi A4 DTM
10. Frank Stippler, Audi A4 DTM
11. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM
12. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse
13. Daniel laRosa, AMG-Mercedes C-Klasse
14. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse
15. Timo Scheider, Audi A4 DTM
16. Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse
17. Jeroen Bleekemolen, Audi A4 DTM
18. Mathias Lauda, AMG-Mercedes C-Klasse
19. Susie Stoddart, AMG-Mercedes C-Klasse
20. Vanina Ickx, Audi A4 DTM

A DTM negyedik futama


Nem Kristensenen múlt

A szezon eddigi legérdekesebb versenyét bonyolították le Brands Hatchben. Az autóversenyek savát-borsát rendszerint az előzések adják, a DTM negyedik futamát azonban nem az előzések tették izgalmassá. A rövid, két kilométernél is rövidebb pályán már a verseny első harmadában teljesen összekeveredett a mezőny, nem mindig lehetett tudni, hogy ki kivel van. A kerékcserékre sem egy hullámban jöttek ki a pilóták, így ez tovább bonyolította a helyzetet, és bár ennyi is bőségesen elegendő lett volna, hogy mindenki remekül szórakozzon, az eseményeket jó néhány drámai fordulat tarkította.

A rajt baleset nélkül zajlott le. Kristensen megőrizte vezető helyét, Ekström pedig szokás szerint remekül indult, fogott is egy pozíciót, Frentzen rovására. Stippler nem bírta az izgalmakat, így inkább belerongyolt a gumifalba a második körben. Az első három pilóta meglépett, mögöttük Frentzen fogta vissza a mezőnyt, de nem sokáig, a hatodik körben ugyanis kihívták a boxba kerékcserére, csakúgy, mint Häkkinent.


Kerékcsere után szigorúan keresztbe

Kristensen jó sokára, a 23. körben jött ki, de jól taktikázott a csapata, mert bár néhány tizedet hozott rajta Green, azért vissza tudott jönni az első helyre. Frentzen közben egyre hátrébb csúszott, és látványos küzdelmeket veszített el a pálya különböző pontjain. Viszonylag hamar, még jóval a verseny fele előtt letudták az élen álló pilóták a második kötelező kiállást is, és nagyjából kikristályosodott a kép. Ekström vezetett, de ő még csak az első kerékcserén volt túl, mögötte Kristensen magabiztosan tartotta magát a második helyen, és Green harmadik pozícióját sem fenyegette senki.

A 44. körben Vanina Ickx hibázott egy nagyot, beleszállt a gumifalba, és kénytelen-kelletlen befejezte a viadalt. Ekström a 61. körben állt ki a boxba, és a második szakaszban mutatott remek teljesítménynek köszönhetően a harmadik helyre tudott visszajönni, nem sokkal Green mögé, ráadásul gyorsabb is volt, mint a hazai pilóta. Häkkinen a 65. körben sárga zászló alatt körözte la Rosát, figyelmetlenségéért boxutca-áthajtásos büntetést kapott, ami egyben azt is jelentette, hogy a kétszeres Formula-1-es világbajnok pontok nélkül lesz kénytelen hazatérni Angliából.


Margaritis autóját a vébé tiszteletére focilabdába öltöztették

A 69. körben Kristensen defektet kapott, a versenyautó lecsúszott a pályáról; a gumifal állította meg. Azt nem lehetett látni, hogy a futómű az ütközés után, vagy előtte adta meg magát. Az mindenesetre egyértelmű volt, hogy az élen száguldó Audi A4 nem tudja befejezni a versenyt. Ekström eközben zárkózott fel Greenre, de előznie nem kellett, mert az angol előzékenyen elrontott egy balkanyart, és mire nagy-nehezen visszaevickélt a pályára, a svéd bajnok már messze előtte volt.

Ekström idén eddig nagyon peches volt, remélhetőleg ez a győzelem új korszakot nyit a kiváló képességű pilóta számára. Green nem biztos, hogy maradéktalanul boldog lesz a második helyével, Bernd Schneider azonban örülhet, csöndes harmadik helyének köszönhetően újra ő vezet a bajnokságban. Kiemelném Jean Alesit és Alexandros Margaritist, akik folyamatosan jól teljesítenek 2005-ös versenyautóikkal, így a gyári pilóták mögött jelenleg a kilencedik és a tizedik helyen állnak a bajnokságban.


A boldog és nem annyira boldog győztesek

Izgalmas versenyt láthattunk, és úgy néz ki, még izgalmasabb idénynek nézünk elébe. Az első három futamot domináló Mercedes Brands Hatchben nem volt annyira meggyőző, úgy tűnik, az Audinak végre sikerült felzárkózni. Folytatás 23-án Nürnbergben, ahol a DTM legkülönlegesebb versenyét rendezik a Norisring néven ismert utcai pályán.

A DTM második futamának végeredménye

1. Mattias Ekström, Audi A4 DTM
2. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse
3. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse
4. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM
5. Christian Abt, Audi A4 DTM
6. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse
7. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse
8. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse
9. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM
10. Timo Scheider, Audi A4 DTM
11. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse
12. Daniel la Rosa, AMG-Mercedes C-Klasse
13. Stefan Mücke, AMG-Mercedes C-Klasse
14. Jeroen Bleekemolen, Audi A4 DTM
15. Mathias Lauda, AMG-Mercedes C-Klasse
16. Susie Stoddart, AMG-Mercedes C-Klasse
17. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM
18. Tom Kristensen, Audi A4 DTM
- Vanina Ickx, Audi A4 DTM
- Frank Stippler, Audi A4 DTM

A bajnokság állása

1. Bernd Schneider, AMG-Mercedes C-Klasse: 30 pont
2. Tom Kristensen, Audi A4 DTM: 26 pont
3. Jamie Green, AMG-Mercedes C-Klasse: 19 pont
4. Bruno Spengler, AMG-Mercedes C-Klasse: 14 pont
5. Mattias Ekström, Audi A4 DTM: 12 pont
6. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4 DTM: 11 pont
6. Martin Tomczyk, Audi A4 DTM: 11 pont
6. Mika Häkkinen, AMG-Mercedes C-Klasse: 11 pont
9. Jean Alesi, AMG-Mercedes C-Klasse: 9 pont
10. Alexandros Margaritis, AMG-Mercedes C-Klasse: 8 pont