WTCC hideg fejjel

2006.09.05. 11:46

Zanardi és Muller megint összetűzésbe került a versenypályán, ám kivételesen egyetértenek az esettel kapcsolatban: a versenybíróknak kell eldönteniük, ki hibázott.


Robert Huff, Chevrolet: Tegnap este nem lett volna reális arról álmodozni, hogy a dobogóra állhatok, hiszen az első versenyt a 24. rajtkockából kezdtem. De aztán sikerült felküzdeni magam a nyolcadik helyre, és megszereztem a pólpozíciót. Ez volt a legjobb rajtom idén, de még így sem voltam biztonságban, Andy (Priaulx) ott jött közvetlenül mögöttem, úgyhogy nyomtam, ahogy bírtam, hogy egy kicsit leszakítsam. Az első pár körben sikerült is egy kicsit elhúznom. Már csak három kör volt hátra, amikor a tízes kanyarban elkövettem egy apró hibát, és Andy máris ott volt a lökhárítómon, de előzni nem bírt. Nem hittem el, hogy nyertem, egészen addig, amíg át nem mentem a célvonalon. Úgy gondolom, ezen a hétvégén kiderült, milyen nagyot léptünk előre, nagyon sokat fejlesztettük az autót az elmúlt három hónapban. Most nemcsak gyorsabban, konzisztensebben autózható a Lacetti, nagyon kiegyensúlyozott volt az egész verseny alatt. Mexikó után a csapat egy hét alatt építette újjá az autómat. A régiből csak a kormánya maradt meg. Ez a győzelem őket illeti.

Jörg Müller, BMW Team Germany: Begyűjtöttem pár értékes pontot a hétvégén, de Andy (Priaulx) nagyon jó formában volt, nem faragtam túl sokat a hátrányomból. Dolgoznunk kell még az autóval, hogy akkor is jó tempót tudjunk menni, amikor nagy hendikeppel megyünk. Remekül startoltam az első futamban, de Alex (Zanardi) még jobban startolt, mert ott volt szorosan a lökhárítómon. A brnói pálya nagyon széles, egy kicsit féltem a hármas kanyartól, veszélyes tud lenni. Nagyon örültem, amikor sikerült hiba nélkül úgy átmenni rajta, hogy nem előztek meg. Nehéz a kanyarba befelé megelőzni az elsőkerék-hajtású autókat, nem tudtam elmenni Yvan (Muller) mellett, nem sikerült megcsípni a harmadik helyet a második futamon. Ugyanebben a futamban Alainnel (Menu) egymás mellett mentünk, összeért az autók kereke és ő leesett a pályáról. Nekem nagy szerencsém volt, hogy folytatni tudtam, olyan volt a kormányzásom, mint egy banán. Andy Priaulx, BMW Team UK: Jó hétvégém volt, jobb, mint amit vártam. Az első két alkalommal kínlódtunk sokat, hogy megtaláljuk az autó egyensúlyát, de a warm up már remek volt. Aztán leginkább arra törekedtem, hogy ne keveredjek bunyóba, és mindkét versenyt befejezzem. Már bebizonyítottam, hogy itt nem a győzelem a fontos, anélkül is meg lehet nyerni a bajnokságot. A baleset Gabriele (Tarquini) és köztem peches szituáció volt, rosszul jött ki a lépés, sajnálom. Sokan voltunk egy kupacban, Gabriele nagyon lelassult, és ki is sodródott. Ott volt a hely, hogy bebújjak a belső íven, ő viszont valószínűleg nem számított rá, hogy ilyen gyorsan megérkezem, és megpróbált ott elfordulni, ahol az én autóm volt. Rob (Huff) megérdemelte, hogy megnyerje a második futamot, jó munkát végzett ő is és a Chevrolet is. Ha hibázott volna, megpróbáltam volna nyerni.


Alessandro Zanardi, BMW Team Italy-Spain: Az első futamon örültem a második helynek, beleadtam anyait, apait. Az első körben még azt hittem, képes leszek rá, hogy megfogjam Jörgöt (Müller) a verseny alatt. Aztán a gumik fáradni kezdtek. Jörgnek ugyanez a problémája volt, de vagy jobban vezetett nálam, vagy jobban bírta agyban. Kisebb hibákat vétettem, és ő minden alkalommal egy pár méterrel meglógott. Végül meglengettem a fehér zászlót, és megelégedtem a második hellyel. A második futamon ütköztem Yvannal (Muller). Nehéz megmondani, ki hibázott. Nézőpont kérdése az egész, majd a bírók eldöntik. Én csak annyit tennék hozzá, hogy ez egy amolyan „ha már van lökhárítód, használd is” eset volt.


Yvan Muller, SEAT Sport France: Ami a balesetet illeti, kivételesen egyetértek Alexxel (Zanardi), a bíróknak kell dönteniük. Örültem a negyedik helynek, de meg kellett védenem Jörggel (Müller) szemben, és a célegyenes végén nagyon meglepődtem, amikor láttam, ott a hely jobb oldalon, hogy megelőzhessem Alexet. Azt kell, hogy mondjam, mindenki ugyanezt tette volna a helyemben. Ami a bajnokságot illeti, még bármi lehet. A legutóbbi két menet nem sikerült valami fényesen, muszáj volt pontokat szereznem itt Brnóban. Elképzelhető, hogy úgy érkezünk majd meg Makaóba, hogy öt-hat-hét pilótának lesznek bajnoki esélyei.