Felzárkózott a Chevrolet?

2006.09.03. 23:36

Egyszer már nyert a Chevrolet, de az nem ilyen volt. Brands Hatchben szakadt az eső, mindkét futam lutri volt, és a kékeknek volt egy kis szerencséjük. Brnóban azonban szó sem volt ilyesmiről. Brnóban a Chevrolet Lacetti megverte a világot.


Tarquini volt a leggyorsabb

Az időmérő

A SEAT Sport pilótája, Gabriele Tarquini nyerte meg a WTCC idei hetedik kvalifikációját. Nagyon boldog azonban nem lehetett, a második és a harmadik helyen ugyanis egy-egy BMW 320si végzett Jörg Müllerrel és Alessandro Zanardival a volán mögött. A két BMW-pilóta legjobb köre kevesebb, mint egy tizedmásodperccel, szám szerint 0,045 és 0,067 másodperccel volt csak lassabb a pólpozíciót érő időnél, ráadásul a BMW-k sokkal jobban is rajtolnak, így ez a felállás egyértelműen a BMW-nek kedvezett.

A kvalifikáció nagy vesztese Robert Huff volt, aki a Chevrolet-vel a negyedik helyet szerezte meg, de motorcsere miatt tíz hellyel hátrébb sorolták. Csapattársa, Nicola Larini motorját is idő előtt cserélni kellett, de az olasz csak a 11. helyen zárta a kvalifikációt, így kevesebb oka volt panaszra. Annál is inkább, mivel a brit versenyző leggyorsabb körét is elvették, mert sárga zászló alatt autózta, pedig olyankor egy kicsit vissza kellene venni a tempóból. Huff így végül a 4. legjobb idővel a 24. rajtkockát szerezte meg. A brnói pálya elég hosszú és kanyargós, a köridők közötti különbség mégis igen csekély volt, az első nyolc pilóta fél másodpercen belüli köridőt produkált. A negyedik Jordi Gené mindössze másfél, az ötödik Priaulx két tizeddel maradt csak el Tarquini eredményétől. Minden jel arra utalt, remek lesz a két futam vasárnap.

Az időmérő eredménye

1. Gabriele TARQUINI (SEAT Leon) 00:02:12.286
2. Jörg MÜLLER (BMW 320si) + 0,045
3. Alessandro ZANARDI (BMW 320si) + 0,067
4. Jordi GENÉ (SEAT Leon) + 0,156
5. Andy PRIAULX (BMW 320si) + 0,220
6. Rickard RYDELL (SEAT Leon) + 0,376
7. Yvan MULLER (SEAT Leon) + 0,431
8. Tom CORONEL (SEAT Leon) + 0,469
9. Alain MENU (Chevrolet Lacetti) + 0,526
10. Augusto FARFUS (Alfa Romeo 156) + 0,775
11. Duncan HUISMAN (BMW 320si) + 0,833
12. Luca RANGONI (BMW 320si) + 0,876
13. Peter TERTING (SEAT Leon) + 0,899
14. Dirk MÜLLER (BMW 320si) + 0,927
15. Robert Huff (Chevrolet Lacetti) + 1,100

Az első futam


Jörg Müller és Zanardi állva hagyta a többieket

A rajt pontosan úgy zajlott le, ahogy mindenki várta; a két BMW állva hagyta a mezőnyt. Jörg Müller és Alessandro Zanardi könnyedén ugrott előre egy-egy helyet. Tarquini annyira hátraesett, hogy néhány kanyar múlva már Andy Priaulx-lal kellett küzdenie. A küzdelem olyan hevesre sikeredett, hogy össze is ütköztek; a világbajnok tudta folytatni a versenyt, a SEAT Sport olasz pilótájának azonban ki kellett állnia. Egy másik SEAT Leon azonban még ennél is hamarabb adta fel: Rydell autója lefulladt, és el sem indult többé. A svéd pilóta ott maradt a rajtrácson. A többiek azonban küzdöttek keményen, már akik túlélték az első kört. Priaulx nem sokáig örülhetett a harmadik helynek, Yvan Muller és Jordi Gené SEAT Leonja gyors egymásutánban viharzott el mellette, így a brit visszaesett az ötödik helyre, a verseny pedig, már ami az élmezőnyt illeti, véget ért. Priaulx ugyan folyamatosan támadta Genét, de nem tudta megelőzni. A hatodik helyen a legjobb privát versenyző, Tom Coronel ért célba, mögötte két Chevrolet, Alain Menu, és csodák csodájára Robert Huff érkezett meg. A brit kemény munkával rágta át magát a mezőnyön, többek között Peter Tertinget és Dirk Müllert is maga mögé utasította, megérdemelte, hogy a pólpozícióból vágjon neki a második futamnak.

Az első futam végeredménye

1. Jörg MÜLLER (BMW 320si)
2. Alessandro ZANARDI (BMW 320si)
3. Yvan MULLER (SEAT Leon)
4. Jordi GENÉ (SEAT Leon)
5. Andy PRIAULX (BMW 320si)
6. Tom CORONEL (SEAT Leon)
7. Alain MENU (Chevrolet Lacetti)
8. Robert HUFF (Chevrolet Lacetti)
9. Dirk MÜLLER (BMW 320si)
10. Peter TERTING (SEAT Leon)
11. Nicola LARINI (Chevrolet Lacetti)
12. Ryan SHARP (Honda Accord Euro R)
13. Stefano D'ASTE (BMW 320i)
14. James THOMPSON (SEAT Leon)
15. Salvatore TAVANO (Alfa Romeo 156)

A második futam


A BMW-k a második futamon is jól rajtoltak. Jörg Müller három pozíciót fogott, Priaulx azonban nem tudta véghez vinni ugyanezt, így Huff és a Chevrolet Lacetti elsőként érkezett meg az első kanyarba. Jörg nem tétlenkedett, elvette Coroneltöl a negyedik helyet, közben Yvan Muller sebtiben megelőzte Genét. Jörg ekkor már Menut támadta, de összeütköztek. A svájci kiesett, a német pilóta pedig visszacsúszott. Huff viszonylag nyugodtan száguldott a győzelem felé, már amennyire a világbajnokkal a fenekében ez lehetséges volt, a harmadik helyen autózó Zanardinak annál nehezebb dolga volt. Yvan Muller folyamatosan támadta olasz ellenlábasát, míg végül a célegyenes végén egyszer csak ott volt a hely, be is rakta a Leont féktávon. Zanardi eközben már próbált elfordulni, pechjére. A két autó összeért, Zanardi megpördült. Az esetet a bírók vizsgálják, nem lesz könnyű dolguk. Huff végül nyert, és a Chevrolet megszerezte első olyan győzelmét, melynél nyílt sisakos küzdelemben tudta maga mögé utasítani a világot. Az nem egyértelmű, hogy a kékek máris felzárkóztak, de nagyon jó úton járnak, annyi szent. Priaulx is jó úton jár, magabiztosan menetel újabb világbajnoki címe felé. Sokan megállíthatják még, de egyre nehezebbnek tűnik a feladat.


Huff keményen küzdött,
megérdemelte a győzelmet

Elvileg Yvan Muller lett a harmadik és Jörg Müller a negyedik, de mindkettejük ügye a versenybírók előtt van, egyelőre provizórikus a végeredmény. Az azonban egészen biztos, hogy a bajnokság még mindig nagyon szoros, így ezután sem fogunk unatkozni. A következő menet szeptember 24-én lesz, Isztambulban.

A második futam végeredménye

1. Robert HUFF (Chevrolet Lacetti)
2. Andy PRIAULX (BMW 320si)
3. Yvan MULLER (SEAT Leon)
4. Jörg MÜLLER (BMW 320si)
5. Dirk MÜLLER (BMW 320si)
6. Jordi GENÉ (SEAT Leon)
7. Nicola LARINI (Chevrolet Lacetti)
8. Peter TERTING (SEAT Leon)
9. Duncan HUISMAN (BMW 320si)
10. Gabriele TARQUINI (SEAT Leon)
11. Stefano D'ASTE (BMW 320i)
12. Luca RANGONI (BMW 320si)
13. Vincent RADERMECKER (Chevrolet Lacetti)
14. Gianni MORBIDELLI (Alfa Romeo 156)
15. Augusto FARFUS (Alfa Romeo 156)

A bajnokság állása

1. Andy PRIAULX, 58 pont
2. James THOMPSON, 49 pont
3. Augusto FARFUS, 46 pont
4. Jörg MÜLLER, 45 pont
5. Yvan MULLER, 45 pont
6. Dirk MÜLLER, 44 pont
7. Rickard RYDELL, 41 pont
8. Gabriele TARQUINI, 41 pont
9. Peter TERTING, 33 pont
10. Jordi GENÉ, 32 pont