Hű, de pontos!

2016.01.16. 13:15
A GPS-ed néha azt sem tudja, melyik utcában vagy, míg a traktor 2-3 centi pontossággal szánt, pedig az is GPS-t használ. Hogyan lehet ez?

A GPS pontosságáról a legtöbbünknek van tapasztalata: néha a navigáció nem tudja eldönteni, hogy két, egymáshoz közeli párhuzamos út közül melyiken haladunk, azaz a pontossága (jó) néhány méter. Ugyanakkor a traktorok és a kombájnok tesztjeiben azt olvassuk, hogy a vezető átadja a kormányzást a GPS-alapú automatikának, és hátradől, mert a gép centis pontossággal szánt. Azért itt van egy kis ellentmondás.

A GPS a Föld körül 20 200 kilométer magasan keringő műholdak jelét fogja, és ha eleget lát belőlük (minimum négyet), akkor meg tudja határozni a saját helyzetét is. Az elv egyszerű, igaz, komoly matek van mögötte: kiszámolja, hogy milyen távolságra vannak tőle a műholdak, amit onnan tud, hogy megméri, a rádiójel mennyi idő alatt ért oda hozzá. Aztán elég egy kis trigonometria, de nyugi, nem megyünk most bele.

A pontatlanság leginkább abból származik, hogy a polgári felhasználásra szánt GPS eleve pontatlan (senki se akarjon mondjuk rakétát célra vezetni vele és hasonlók), de például a légköri viszonyok változásai is visznek bele pontatlanságot.

Innen jön az a random pár méteres tévedés, ami a műholdak húszezer kilométeres távolsághoz képest elképesztően kevés, csak hát a gyakorlatban nem mindig előnyös. Ezért a hibát földi jelekkel korrigálják, és máris pontosan mérhet a földmérő, vagy épp 2-3 centis pontossággal szánthat a traktor – egy ilyen, korrekciós jeleket sugárzó  hálózatról, a Maxi-Net-ről szól ez a videó.

A korrekció alapja az, hogy létrehoznak bázisállomásokat (esetünkben 50 van Magyarország területén), amelyeknek pontosan ismerjük a helyét. A gép a mezőn elküldi a hozzávetőleges helyzetét a rendszert üzemeltető Axiál központjába, ahol a szerver megnézi, melyik bázisállomáshoz van a legközelebb, és annak a korrekciós jelét elküldi a gépnek. Az adatok mobilneten közlekednek, és másodpercenként jutnak el a felhasználóhoz. A kormányzó automatika ez alapján tudja 2-3 centis pontossággal irányítani a gépet.

Ennyi kell egy mai mezőgazdasági gép utólagos automatizálásához: GPS-alapú irányítórendszer kormányautomatikával
Ennyi kell egy mai mezőgazdasági gép utólagos automatizálásához: GPS-alapú irányítórendszer kormányautomatikával

A GPS-rendszert ugye még a hidegháborúnak köszönhetjük, a pontossága adott, viszont ezeket a korrekciós állomásokat már mindenkinek magának kell kiépíteni, aki pontosabb helymeghatározást szeretne. Az a videó alapján is sejthető, ez nem húsz fillér, értelemszerűen egy ilyen szolgáltatás nem ingyenes, vagyis minden hiába, az autódban navigálva marad a régi pontosság, de az legalább ingyen van. Vagy legalább úgy tűnik.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!