Filléres Neppertrükk - A csodatevő acélgyapjú

2016.04.17. 06:31 Módosítva: 2016.04.17. 08:51

Nem vesztünk meg. Tényleg azt mutatjuk be, hogyan lehet egy marék acélforgáccsal az üvegekről eltakarítani a makacs szennyeződéseket.

A dolog pofonegyszerű: barkácsboltokban fillérekért lehet kapni acélgyapjút – nevezik acélgyapotnak is, én is folyton keverem a kettőt. Mindegy is, mert fantázianév, ha az angol elnevezést fordítjuk szó szerint, akkor gyapjú, de sok helyen gyapot. Ezt csak azért érdemes tudni, hogy keresheti az ember így is, meg úgy is. Ez egy finom acélszálakból szőtt anyag, aminek a legfinomabb kivitelével dolgozunk (ez általában a OOOO, vagyis négynullás, de én most OBI-ban vettem a gyapjúkat, itt hiába is keresne az ember ilyet, mert a 000 a legfinomabb, viszont a nullás után egészen 5-ig számozzák a durvábbakat, tehát nyolc különböző finomságút kapni).

Van, aki szárazon használja, én inkább megnedvesítem ablaktisztítószerrel. Mivel az üveg keményebb, mint az acélgyapjú, nem karistolja össze – plexire viszont ne használja senki, pillanatok alatt tönkrevágja a felületet. A finom szálak hibátlanul felszedik a bogár maradványokat, madár ürüléket, zsíros filmet, vízkő foltot, szóval, szinte mindent. Nem kell erőlködni, dörzsölni, elég csak finoman, laza, körkörös mozdulatokkal pillanatok alatt letakaríthatjuk a szélvédőt. Akinek van lakktisztító gyurmája, használhatja azt is, a gyurma is alapos munkát végez.

Ha már szupertiszta az üveg, érdemes kezelni a felületet. Nem mindenki kedveli a vízlepergető bevonatokat, kopott ablaktörlővel meg aztán tényleg idegesítő tud lenni a sok apró gyöngy, ami a szélvédőn marad. Én mondjuk rendszeresen használok valamilyen szert a szélvédőn: autópályán a szél is leviszi a vizet az üvegről, a kosz is sokkal hamarabb lejön. Ha van az embernek jó minőségű fényesítő viasza, azt a tökéletesen tiszta üvegre felhordva, ronggyal (ideális esetben kifejezetten polírozásra tervezett mikroszálas ronggyal) felpolírozza és eltávolítja a felesleget, olyan vízlepergető bevonatot képezhet az üvegen, hogy azon a vízcseppek úgy rohannak lefelé, mint a bakter, mikor a piócás ember kezelésbe vette.

Most senki ne kezdje el összesöpörni a fúrógép, meg az esztergapad mellől a forgácsot, nem ilyen egyszerű módszerrel készül az acélgyapjú/-gyapot. Itt egy kisfilm, amiben töviről-hegyire elmagyarázzák.