Felfújja a kereket a Lidl-kompresszor?

2017.09.30. 08:30

Simán előfordulhat, hogy mikor az ember a felnire szerelt téligumikat rakná fel az autóra, kiderül, hogy azok az elmúlt hónapok alatt leeresztettek. Ráadásul már azt sem tudjuk, melyik kerék hová való. Na, ezekre a problémákra nyújt megoldás a kompresszor és a kerékjelölő készlet – újabb autós cuccok a Lidl akciós kínálatából.

Kezdjük az egyszerűbbel, amihez kevés magyarázat kell, bár nem biztos, hogy mindenkinek azonnal leesik, mire jó ez a marék fekete kupak. Pedig pofonegyszerű: az ember letekeri a még autón lévő kerekek szelepsapkáit, majd ezeket tekeri fel helyettük. Figyelve persze arra, hogy a mintás kupakokon pontosan az a pozíció legyen megjelölve, mint ahová az autón szerelve van a kerék. Így aztán a szelepsapkán látható ábrából azonnal megfejthető, jobb elöl, vagy bal hátul volt-e korábban a kerék. És szerencsére két készletet adnak a dobozban – egy a nyári és egy a téli kerekeknek. Nem kell zsírkrétával maszatolni a gumikat, felnit, a szelepsapka azonnal elárulja, hová való a kerék. És hát 8 szelepsapka 400 Forintért nem nevezhető lehúzásnak.

A 12 voltos, szivargyújtóról üzemelő kompresszorokkal kapcsolatban eleve szkeptikus vagyok, Papp Tibi tavalyi tesztje óta meg különösen nem hiszek a műfajban. Igaz, Prokee azt mondta, hogy a szar kompresszorok persze hogy szarok, de vannak kifejezetten jó típusok is, ő is ilyet használ, mint amilyet anno a pumpás szerszám szombatban is bemutatott (ami egyébként kísértetiesen hasonlít a most tesztelt Lidl-kompresszorhoz). Szóval, kétkedve dugtam be a szivargyújtóba a kis kompresszort, de úgy voltam vele, megérdemel egy esélyt.

A leírás szerint akár 10 barra is felfújhat egy gumit (ez gondolom leginkább bicikligumiknál ér), percenként akár 35 liter levegőt is átpumpál magán. Van hozzá pár adapter, hogy labdát, matracot, bringakereket is lehessen vele pumpálni. Szereltek rá kis gumírozott hordfület és négy gumitalp csökkenti a vibrációkat. Ja, és van beépített nyomásmérője is. És hogy van-e egyáltalán értelme, vagy pénzkidobás megvenni? Nézze meg a videót:

Tömören összefoglalva: ez a kompresszor működik, pár perc alatt felfúj egy lapos abroncsot. Ha megveszi, biztosan nem ez lesz a legrosszabban elköltött ötezer forintja.