Gigászok csatája: Lidl-hűtődoboz vs. Auchan-hűtődoboz

XG-208B (Auchan) és Crivit BS 1029 (Lidl) hűtődobozok összehasonlítása

2018.07.06. 07:02

A hűtőkészülék-gyártás hierarchiájában viszonylag alul helyezkednek el az autós hűtődobozok, hiszen épphogy egy szinttel vannak a hűtőképesség nélküli, jégakkus (passzív) hőntartó izék felett. Ugyanakkor már 12 voltról aktívan hűtenek-fűtenek, és bárhová magunkkal vihetjük őket. Az Auchan nagyon keményen nyomja a maga dobozát 10 ezerért, de a Lidlnél már ott a válaszcsapás, egy extra funkcióval 15 ezerért. Lássuk a csatát!

A hasonló hűtődobozokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy ezek eleve hűtött dolgok hidegen tartására valók, illetve, mivel fűtőüzemre is átkapcsolhatók, olyankor meg melegen kell bepakolni a cuccokat. Most épp nyár van és sörszezon, inkább a hűtő funkciót teszteltem.

Az Auchan termékének nehéz megállapítani a márkanevét, egy bizonyos Ningbo Bosheng Electric Co. Ltd. nevű cég gyártja, és egy Astone Miller nevű forgalmazza, a doboz 24 literes és 12 voltról üzemeltethető. A Lidl a Crivit nevet akasztotta a hűtőládájára, mint annyi minden másra. Ez másfélszer annyi pénzért, de nagyobb (29 l) és üzemeltethető hálózati árammal is, ami zseniális funkció. Lakóautósok, nyaraló-tulajok, ne örüljetek, a készülék a használati útmutató szerint nem alkalmas tartós, hűtőgép-szerű használatra, gondolom, hamar csapágyasra járatható a ventilátor, ami a hűtőrendszer egyik lelke. A Peltier-elem mellett, amiről tévesen állítom a videóban, hogy félvezető – valójában kétféle fémből van, amelyek áram hatására az egyik oldalon lehűlnek, a másikon felmelegszenek. Hát innen a hűtő-fűtő funkció.

Egy picit részletesebben a tesztről: reggel indultam el a hűtött italokkal, hat-hat sörrel és egy-egy 1,25 literes kólával. Azért nem pakoltam dugig a dobozokat, mert úgy a légáramlás nem biztosítható, és így inkább a dobozok falának a hőszigetelő képességét mérnénk, így viszont inkább a hűtőképesség dominált. Ezzel együtt az egymásra pakolt rakománnyal nem igazán elvárható, hogy meleg dolgokat érdemben lehűtsön bármelyik, negyven-egynéhány wattos doboz – ennyiben biztosan különbözik a rendes, otthoni hűtőktől.

Az eredmény magáért beszélt: a kombi csomagtartójában volt a két doboz, 25-30 perces út végén a dobozokban egyformán 8 fok volt, míg a csomagtartóban 27. Itt még tartották magukat, de megálltam a napon (a hűtés tovább működött), a rolót nem húztam be, nem is szabad, mert elzárná a levegőrostélyokat. A bő egy órányi parkolás végére az Auchan-ládában 13, a Lidlében 10 fok volt. A csomagtartóban meg 39-40. Ezután jött egy hosszabb városi út, melynek a végére, hiába klímáztam, a csomagtérben ugyanilyen meleg maradt. A Lidl-féle doboz azonban tartotta a 10 fokot, míg az Auchanéban tovább melegedett a levegő, így alakult ki a végső 5-6 fok különbség. A benne tárolt italok is melegebbek voltak, mint a Crivitben, méghozzá úgy, hogy – merthogy neki ilyene is van – a hőfokszabályzó a legalacsonyabb állásban volt. A Crivit hálózati hűtési funkciója egyébként teljesen életképes, ilyenkor nagyobb a teljesítménye is pár wattal. Ezt csak egy liternyi, meleg kólával teszteltem, de két óra alatt megvolt neki a környezeti hőmérséklethez képest ígért mínusz húsz fok.

Az eredmény egyértelmű, és bár hűtőképességben a Crivit fél kézzel is lenyomja az XG-208B-t, és bár másfélszer annyiba kerül, az extra tudása és mérete mindössze ötezer felárér igen jó ajánlat. De ez koránt sem azt jelenti, hogy a Lidl nagyobb doboza mindenkinek megoldás. Van kocsi, amiben nem fog úgy elférni, hogy a levegő tudjon közlekedni a tetejénél. Az is tény, hogy nehezebb, és mivel a ventilátora több levegőt szállít, hangosabb is. A gyártási kivitel a Lidlnél egyértelműen jobb, a szabályozhatóság pedig kivételes feature ebben az árkategóriában, a hálózati üzemről nem is beszélve. Csak hát ezt nem lehet mindig kapni, ha van még az akciós készletből, akkor talán még most.

Az Auchan doboza ennek ellenére nem egy rossz ajánlat ennyiért – más márkaneveken, nem jobb, nem nagyobb és nem nagyobb teljesítményű dobozokat is árulnak másfélszer ennyiért. Az viszont bosszantó, hogy a másfeles üdítőt is el kell fektetni benne, s hogy a fedele nem áll meg nyitva, hanem lecsukódik. A garancia is rövid rá, csak remélni lehet, hogy tartós lesz. Kényes élelmiszereket nagyon messzire, nagy melegben nem ebben vinnék, de a teszt után felvittem az irodába, és még késő délután még iható hőmérsékletű volt benne a sör – legalábbis Tom, a grafikusunk ezt állítja. Szóval az alapokat ez is tudja, ennyiért mit várhatnánk el még tőle?

A dobozok részletes adatai:

   XG-208B – Auchan Crivit BS 1029 – Lidl
Külső befoglaló méretek (cm)      
Hossz. 41 41
Szél. 30 33
Mag. 42,5 48
Belső méretek, kb. (cm)*      
Hossz. 31-32,5 31-34
Szél. 20-22 21-25
Mag. 32,5 (- 2,5**) 38 (± 2,5***)
Nettó térfogat (l) 24 29
Tömeg 3,4 kg 4,7 kg
Tápfeszültség 12 V egyenáram 12 V egyenáram/230 V váltóáram
Névleges teljesítmény      
Hűtés 52 W 45 W (230 V: 55 W)
Fűtés 48 W 41 W (230 V: 50 W)
Garancia 1 év 3 év
Ár 9990 Ft 14 990 Ft

* felfelé mindkét doboz szélesedik
** a hűtő berendezésnél
*** a hűtő berendezésnél alacsonyabb, az üveg bemélyítésénél magasabb