Így vernek át, amikor Xiaomi rollert vennél

2022.03.22. 16:28

Ugyanúgy, ahogy az autóhirdetéseknél, úgy a különféle kütyük esetén sem lesz igaz, ami túl szépnek hangzik. Nincs ez másképp akkor sem, amikor a Facebookon járunk: egy ismeretlen csaló az itthon ismert, tisztességes forgalmazó nevével és szöveges tartalmaival visszaélve, gátlástalanul próbál kártyaadatokat szerezni, ígérve cserébe azt, hogy 699 forintért rollerhez juttatja a vevőket.

Ha nem lenne ennyire feltűnően olcsó a termék, a Facebook-oldalt szinte bárki elhinné valódinak: a Xiaomi Magyarország bejegyzéseit osztja meg, eseményeket hoz létre, korrekt magyarsággal vannak megfogalmazva – illetve nyilván ellopva – a leírásaik, van tízezer követőjük, amit vélhetően pár dollárért vettek, a negatív kommenteket gyorsan törlik, az mStore YouTube-csatornáját osztják meg sajátjukként, és még a rövidített linkjeikben is szerepel az mStore kifejezés.

Kicsit jobban belegondolva persze gyanút kell fogni. Egyrészt a megosztások között találunk egy YouTube-videót, ami megmutatja, hogyan kell kikódolni a gyári végsebesség-limitet a rollerből, nyilván aki itthon forgalmaz ilyen termékeket, azokra garanciát vállal és a vásárlóit sem szeretné életveszélyes balesetbe sodorni, az ilyen videókat nem oszt meg. Másrészt, az összes vásárlói link külföldi oldalakra mutat, sehol egy konkrét webshop, konkrét raktárkészlet, esélyesen a véletlenül beesett kedvelőket támadják szöveges üzenetben, akik megadják a kártyaadataikat, először csak egy kisebb, később egy kicsit nagyobb összeget vonatnak le, roller pedig nyilván nem volt, nem is lesz.

Az itthoni webshop-vásárlásoknál feltétlenül nézzük meg, hogy ahonnan rendeljük, amögött milyen cég van, és soha ne adjuk ki a kártyaadatainkat közvetlenül az oldalnak, mivel az ilyen esetekben mindig külön fizetőrendszerre szokott átirányítani az oldal, de csak akkor, ha már kiválasztottuk, hogy személyes átvétellel, utánvétellel, esetleg előre fizetéssel szeretnénk vásárolni. Ha valami nagyon olcsó, hiába látszik valósnak, esélyesen átverés. Ha valaki az mStore-ról szeretne vásárolni, vásároljon az mStore-tól, ha bármilyen kedvezményt adnak termékekre, azt a hivatalos holnapjukon is fel fogják tünteti, ez biztos.

Az pedig, hogy a Facebook moderálási gyakorlatai sokadik alkalommal vallanak szégyent, az végtelenül szomorú, nem ad okot sok lelkesedésre.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért keresd fel a Totalcar TeChno új Facebook-oldalát is!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!