2010.11.19. 10:22 Módosítva: 2010.11.19. 10:50

Nem értek valamit. Ha van bringaút, miért nem azon megy a bringás? Pedig az jó, ezért lobbiznak tizenéve, hogy legyen sok bringaút. És akkor lesz bringaút, de nem használják. Hogy venné az ki magát, ha mondjuk az áruszállító furgon ugyanennek a bringásnak a kertjén gázolna át, mert ott neki kényelmesebb? Vajon a bringás ekkor fel volna-e háborodva?

Épp tegnap olvastam a kerékagyatlanon, hogy a Margit hídon az úttestet (és most tessék figyelni) VÁLASZTJÁK a kerékpárosok.

Az eszem megáll.

Ugyan a Margit híd nem a legjobb példa, mert nincs még kész rajta a kerékpárút, de a bringások mégis sok esetben inkább a halált választják.

Kerékpárút használatára vonatkozó szabály

Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni, kivéve, ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben az úttesten is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h.

Mintha a KRESZ választás kérdése lenne. Srácok, nem, a KRESZ nem választás kérdése. Hanem – mint a neve is mutatja: szabály. Az a szabály, hogy mindenki ott megy, azzal és annyival, ahogy az neki meg van engedve. Ezért nincs kamion a Váci utcában és terepmotorozás a játszótéren. Ezért nem hajtunk keresztül a falu közepén 160-nal, mert azt ott nem lehet. Már nem fizikai képtelenség persze, hanem úgyis fogalmazhatunk, hogy nem szabad. Vagy mondjuk veszélyes. Mert valakinek baja eshetik. Aztán teltek-múltak az évek, és okos (na jó, nem mindig) emberek ezeket szabályba foglalták, nevet is adtak neki: KRESZ. Aztán meg agyatlan beadványok alapján módosítják, emiatt szívunk most. Mindenki, ti is.

A KRESZ attól jó, hogy mindenkire vonatkozik, aki közúton megy. Mindenkire. Nincs benne olyan, hogy kedden nem érvényes, vagy választhatom a 80-as sebességet a harmincas táblánál. Tényleg azt várom, hogy az autópályán mikor bukkan fel egy bringás, lehetőleg keresztbe tekerve. Na de vissza a városba.

Sajnos nem a Margit híd az egyetlen ilyen szuicid hely. Nem. Itt van elég közel az Árpád fejedelem útja. Van rajta kerékpárút, mégpedig nem a gépkocsisávból leválasztott izé, hanem rendes, bójákkal és szintkülönbséggel. És minden egyes nap, ahogy megyek rajta, vagy odafelé vagy visszafelé, az út közepén teker egy bringás. A beláthatatlan kanyarban a híd alatt vagy épp a felezővonalon a kanyarodósávnál. Mellette három (3) méterre pedig ott friss, finom bringaút. Miért nem azon megy? Nem értem. Persze a piroson átsuhan, és még ő mutogat, ha rádudál, akivel majd' kinyíratja magát.

Valamit meg kellene érteni. A szabadság addig terjed, amíg ezzel másokat nem korlátozunk. És ami ennél fontosabb, a közúton nincs semmiféle szabadság. Ott betartandó szabályok vannak, emberélet, nyolc napon túli sérülés, egész életre szóló megnyomorodás. Ez van a közúton, ha hülye vagy, és a neked kijelölt út helyett inkább a busz meg a kamion között tekersz. Meg ha elhiszed, hogy a nyamvadt szabálytalan villogód majd megvéd a kamiontól. Figyi: nem véd meg. Oda kell figyelni, nincs körületted energiapajzs, ami elnyeli a bajt. A baj elkerülésének egyik fontos eszköze az odafigyelés, és ha minél messzebb vagy attól, aki ötször gyorsabb és tizenötször nehezebb nálad.

Vagy szerintetek másoknak is szabad a választás? Mert legyen így, akkor valaki, ezen felbuzdulva, holnaptól parkolásra az Árpád hidat választja. Mert az komfortosabb és közelebb is van. Esetleg másvalaki meg azt választja, hogy embereket lő le az utcán, mert neki így egyszerűbb kezelni a konfliktust.

Hányan akartok még kinyiffanni a saját hülyeségetek miatt? Apátoknak kellene megpofoznia benneteket. Idióták.

Egyetért? Vitatkozna vele? Véleményét elmondaná másoknak is?

Tegye meg a publikáció blogposztján!