2014.07.23. 09:43 Módosítva: 2014.07.23. 09:43

Szombat óta szabadabbnak érezheti az országot, akit eddig zavart, hogy megbünteti a rendőr, ha iszik és utána főúton bringázik. Egy ismerősöm pár hónapja harmincezres csekket kapott az Oktogonnál, miután megszondáztatták. Ekkor tudta meg, hogy a másnaposságot, vagyis amikor azt szokás mondani, hogy színjózan vagyok, becsszó, na, azt is érzékeli a rendszer, mert még olyankor is tart a szervezetben az alkohol lebontásának folyamata.

Amikor odafönt észrevették, hogy divatba jött a bringázás, először nem tudtak mit kezdeni a jelenséggel, talán féltek is a tízezrével tekerő, független állampolgároktól. Aztán kineveztek egy kerékpáros kormánybiztost. Fogalmam sincs, mit végzett az illető, és hasonlóan tanácstalan a Google is. Azóta nagyot változott a világ, már majdnem jól működik a tavaszra ígért bérbrigarendszer, továbbá ügyes sebességkorlátozás védi a kerékpársávon tébláboló gyalogosokat a Batthyány térnél. És most itt az újabb ötlet. Újabb post itet lehet lekapni a monitor sarkáról, mert megint foglalkozva van a kerékpárosokkal.

megint foglalkozva van a kerékpárosokkal

A bringások pár év alatt olyan sokan lettek, hogy már az is csupán megközelítés kérdése, miért egyre több a kerékpárosbaleset, és kik tehetnek arról, hogy egyre több közlekedési balesetet okoznak úgy általában a részegek. Merthogy mindkét szám nő, és mióta ezt megtudtam, az alkoholfogyasztási amnesztia az első, amit lépni tudott a méretes agytröszt ott fenn a mennyekben. Amíg tisztázódik az ok, nem akadályozzák tovább, amivel szemben a jelek szerint tehetetlenek. Ez is egyfajta hatékonyság. Nyilván eddig is mindenki ivott és bringázott, akinek ettől kerek a világ, és ez most sem nagyon fog megváltozni.

Az izgalmas emberkísérlet egyelőre nem érinti az autósokat és a motorosokat, náluk marad a zéró tolerancia. Így a színjózan és kevésbé tiszta közlekedők közös pályára kerülnek. Tájékoztató kampány és társadalmi felkészülés nélkül. Nagy móka lesz, törött Bubi-bringákat látok. Mintha kicsit nem tudná az erős kéz, hogy szorítson-e, vagy engedjen, ezért mindkettővel próbálkozik. Más könnyítésről nincs szó, tehát ha nincs csengőd, vagy küllőprizmád, ezután is megbüntetnek. Akkor is jár a csekk, ha átrongyolsz a piroson, mert sietsz. Ha megittál két-három sört, a kutyát nem érdekli, mehetsz tovább, amíg nem vasalnak ki a tompa agyad miatt, vagy nem kerül eléd egy gyalogos, esetleg egy házfal. A megváltoztatott jogszabályban bizzarr módon nem szerepel vér- és légalkohol határérték, csupán annyi, hogy az kerékpározhat, aki erre alkalmas állapotban van. Na, most nem lennék rendőr. Illetve most sem. 

a színjózan és kevésbé tiszta közlekedők közös pályára kerülnek

Mindezt úgy, hogy a lendületes stadionprojekteket nem veszélyezteti senki, igaz meccsre sem járnak túl sokan, nyerni sem nagyon szoktak a csapataink. A bringásoknak nem kell stadion, nincs tehát input az állam számára, illetve azt hiszi, hogy nincs, ezért a rengeteg iskolai tornaórából eddig egyet sem csoportosítottak át kerékpáros oktatásra, és az alapvető közlekedési ismereteket sem kell tudnia senkinek, ha kerékpárral kíván közlekedni. Érdekében áll tájékozódni a sok színes tábláról, de nem vizsgáztatják belőle.

Amikor ebben a környezetben mindenkire rábízzuk, állapítsa meg, józan-e, vagy sem, képes-e hazatekerni a szüreti mulatság végén, vagy sem, akkor gyanús, hogy ezt az egészet valaki erőből akarta átnyomni, mert csak. Amikor az ember lekési az utolsó buszt, de nagyon húzza már a gravitáció az ágya felé, a tiszta ész logikájával el kell döntenie, megvárja-e az első járatot, vagy, ha már úgyis nála a bringa, megpróbál azzal hazamenni.

szakmai okfejtés nem kísérte

Egy bizonyos fokú (0,3-0,5 ezrelék körüli) alkoholtolerancia több európai ország közlekedési szabályaiban létezik. A németeknél, franciáknál, vagy a belgáknál is szabad autózni, ha csak keveset ittál. Ezekben az országokban is van, aki áthágja a szabályokat, de van keretrendszer, és persze durva büntetések is, szükség esetére. 

Tartok tőle, hogy itthon egy ilyen típusú engedményre még senki nem készült fel, és nagy kérdés, mit hoz majd a kerékpárosok felé tett gesztus. Ha megfigyelték, ezt az enyhítést semmilyen hivatalos bejelentés, vagy szakmai okfejtés nem kísérte. Nehéz lett volna arcvesztés nélkül vállalni.

Hülyeországban a villanypásztor nemcsak a marhákat védi a külvilágtól, hanem a külvilágot is a marháktól. Aki nem azért nem ivott eddig bringázás előtt, mert tartott a büntetéstől, hanem mert tudta magáról, hogy tompítja a reflexeit a szokásos egy-két pohár bor, nyilván ezután sem változtat. Lesznek majd, akik eddig is tudták, hol a határ. Ők továbbra sem okoznak majd balesetet. Azok viszont, akik eleve feleslegesnek éreznek bármilyen tiltást vagy szabályt, és csak a rendőrök miatt nem ittak, mostantól elhihetik, hogy ivás után bringázni nem is veszélyes. Nem lehet az, hiszen épp most engedték meg. Félek, hogy ők vannak többen.  

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat.