Várj a tankolással, te marha

2014.10.16. 07:45

Fogalmam sincs, mi idegesíthetne fel jobban ebben a pillanatban, mint az, ahogyan a sajtóban rázzák a kolompot, mert pénteken ismét csökken az üzemanyagok ára Magyarországon. Mi az úristen ez a közszolgálat-paródia? Erre ugrani lúzerség és mégis kígyózni fognak a sorok a kutaknál.

A kiskereskedelmi üzemanyagár nem csak a MOL hivatalos árlistáján létezik, de ott is, ahol ön lakik és tankol. A benzin drágább a budai kerületekben, egy időben konkrétan a Mészáros utcai MOL kút volt a csúcstartó, míg a szegényebb területeken akár 20-30 forinttal kevesebbért megkaphattuk ugyanazt. Az egyik vidéken gazdagabbak élnek, a vállalkozások is tehetősebbek, a lakások is drágábbak, sőt a kenőmájas is. Ezeknek az embereknek megéri négyszázért a nullaötös üdítő a shopban, mert gazdagok és szépek. A bot túlsó végén mindez pont fordítva van, de autózni ott is szokás. A világ ilyen, a kereslet alakítja a kínálatot, örvendek, hogy ezt nem mondják el mindennap a rádióban.

A csodálatos magyar hírszerkesztési gyakorlat azért megteszi a tőle tellhetőt. Amikor a napi ügyeletesnek nincs jobb ötlete, mintegy kifogy az agyából a szerkesztőségi kávé, kitolja élesbe örök tanácsát: az autósok várjanak a tankolással a következő árcsökkentésig, vagy rohanjanak a kúthoz, mert hamarosan jön a katasztrófa: akár három (négy, hat) forintos áremelkedés. 

A magyar autósok zöme, ahogy látom, nem önálló döntéshozatalra szerződött az életben, ezért felszökik a pulzusa, amikor ilyen hülyeségeket olvas, és tényleg nem megy tankolni az új időszámítás kezdetéig, vagy éppen rohan a kutakhoz, hogy megfogja a rengeteg pénzt a borzalmas drágulás előtt. Az ok egyszerűen az, hogy rengeteg magyar autós csóró. De mennyi pénzről is van szó? A hírszerkesztő kerékpárral közlekedik, ezért nem bajlódik a részletekkel.

Most éppen kilenc forintos csökkenést ígérnek. Literenként, átlagosan a sima 95-ös motorbenzin esetében, péntektől. Rózsadomb népe, kedves kazincbarcikaiak, készüljetek a rohamra, az ország együtt ünnepel! Amíg kifényesítitek az ünnepi pontgyűjtő kártyát, számolok inkább helyettetek, hátha elkerülöm az idegösszeroppanpást.

A négyszázezer régi Swift és körülbelül ugyanennyi régi Astra országában a negyvenliteres üzemanyagtartály a tipikus. Ha valaki azokhoz a tízezrekhez tartozik, akik ezerért csurgatnak alkalmanként, akiknek a fejében a spórolás bitje hibás, az ügyes akcióval körülbelül 20 forintot fognak majd meg, ha eljő október 17. Addig ki kell tartani valahogy az előző ezresből. Csak ki ne égjen az üres tankra figyelmeztető kis sárga lámpa a műszerfalon (nyolcvan forint veszteség).

Ha valaki azokhoz az elitistákhoz tartozik, akik teletöltik a tartályt, de köztük is azok közé, akik tréleren, teljesen üres tankkal vitetik az autót a kúthoz, a csodálatos napon 360 forintot foghat meg, de csak mert törénelmi változás készül, rekordmértékű árcsökkenés. A Tesco gazdaságos háztartási keksz szégyenében kimegy a divatból, nem bírja a versenyt. Az ötvenliteres tank, és itt most az ezrével az országba áramló tizenéves BMW-k felhasználóihoz szólok, már 450 forintot ígér, a fentebb részletezett tréleres, száraztankos módszerrel.

Ha szeretnéd élvezni a magyar szenzációújságírás rozsdamentes csúcstermékét, a pár forintos árcsökkentéseket és emeléseket váltóáramként hasznosító üzemanyagár-változásokról szóló híreket, semmiképpen se számold ki, mennyit ér az időd. Tankolj továbbra is havonta tízszer egy-két ezresért, és keresd mindig a lehető legolcsóbb kutat a városban pár forint megtakarításért. Hogy hány forintot zsákmányolsz a jól megtervezett tankolásokkal, és mennyit ér mindez a saját munkaidődre vetítve? Ne akard tudni! Ne érdekeljen, mit ér, ha a szabadidődből harapod ki az agyatlan spórolásra szánt órákat, amit nem töltesz együtt a nőddel, vagy a gyerekeddel, mert együtt kígyózol a sorban a többi birkával.

Időzz azokkal, akik most alig várják a pénteket, és a literenként kilenc forinttal olcsóbb benzint. Amikor ott állsz majd a sorban, minden méter után állítsd le a motort, pokoli sok pénz marad nálad. Ha nem is havonta, de évek alatt biztosan. Tarts azokkal, akik izgalomba jönnek a változó üzemanyagáraktól, a megélhetési start-stop népe mindenkit befogad! Szóljatok a dízelautósoknak is, rájuk literenként ötforintos főnyeremény vár.

Örkény István a sarokban jegyzetel, az ötletért köszönet K.K.-nak, aki pár napja alaposan felidegesített, amikor szóba hozta a magyar autósok és hírgyárosok agyát fogvatartó jelenséget.

Kommentelne? A Facebookon megteheti.