Vélemény Vélemény

Jogosítvány-hosszabbítás egy hónap alatt

Lejárt a szavatosságom

2007. május 9., szerda 07:29
Legfrissebb élményünk a jogosítvány hosszabbításával adódott. Ami nehézkes, lassú, ha lejárt, köztes megoldás nincs. Nézze meg az érvényességét, nehogy ön is törvényen kívüli legyen egy hónapig.

Kellemes ebéd a rokonságnál, majd a jóllakottság kábasága után beszélgetés indul a napi dolgokról. A politikusok örökös civódása unalmas, a futball már rég nem érdekel senkit, előkerül hát egy friss bosszúság. Barátnőm édesapja pedáns ember, számon tartja hivatali teendőit. Időben észlelte, hogy másfél hét múlva lejár a jogosítványa. Vagyis az nem, tessék csak megnézni a kártya alakú vezetői engedélyt, abban a 4(b). pont az "érvényességi idő". A hátoldalon viszont van egy olyan, hogy a "kategória érvényessége", a 11-sel jelzett oszlopa a táblázatnak.

Ez a kettő nem stimmel. Az elején az okmány érvényességi idejét látjuk, vagyis addig helyettesíthetjük vele a személyi igazolványt. Hátra viszont az egészségi alkalmasság különféleképpen korlátozott* lejárati idejét írták, és ha ez lejárt, vége, attól a naptól kezdve csak a következőket vezethetjük, "bármely nemzetközi kategóriában megszerzett vizsga alapján: - segédmotoros kerékpár; - lassú jármű és pótkocsija; - kerti traktor; - állati erővel vont jármű.

Tehát 10 nap múlva lejár, tudjuk, értjük, a hátoldalit kell nézni, ha szamárkordén, mopeden kívül mást is vezetünk, vagy nem csak erszényünk dísze a kis kártya. Irány tehát az okmányiroda. Leghamarabbi időpont 23. hétfő.
- De hát hamarabb lejár, tetszik látni, ugye?
- Látom, igen. Miért most jön, nem igaz, hogy ilyen könnyelműek!? - háborodik fel az ügyintéző.
- - - Miért, mikor kellett volna jönnöm? Hivatásos jogosítvány eleve 3 évig érvényes, 4.000,- Ft, még ezt is rövidítsem hónapokkal?

a hatósági személy jóindulata dönti el, fizetünk vagy futni hagy

Hiába. Isten malmai lassan őrölnek, a hivatali ügyintézés tempója is ehhez igazodik. Nehogy azt higgyük, minden rendben van, ha a régi jogsival, érvényes személyivel vagy útlevéllel, ha van, lakcímkártyával, a négyezer forint befizetését igazoló csekkel és a friss orvosi igazolással sorra kerültünk. Onnantól a jelenlegi állás szerint további 3-4 hét, mire elkészül az új vezetői engedély, amelyet a kívánt lakcímre postáznak vagy az okmányirodába is kérhetjük. Ha még érvényes a jogosítvány, visszaadják, hadd használjuk lejáratig. Ha viszont elkéstünk, a helyszínen elkobozzák, kapunk helyette két A4-es papírt, amiről az derül ki, hogy ott voltunk, kérelmeztük, és reménykedhetünk, ha másban nem is, az égi igazságszolgáltatásban biztosan.

Az orvos két vizsgálati jegyzőkönyvet ad, azzal, hogy a fenti sajtpapírral és a megmaradt másodikkal igazoljuk, valójában alkalmasak vagyunk, csak ezt nem tudjuk bizonyítani. Ugyanis a kettő együtt sem jogosít a megszerzett kategóriás jármű vezetésére (az okmányiroda portálján ezt nagy betűkkel hirdetik). Rendőri ellenőrzésnél a hatósági személy jóindulata dönti el, fizetünk vagy futni hagy. Abba bele sem merek gondolni, egy esetleges balesetnél mit szól ahhoz a biztosító, hogy nem volt érvényes jogosítványunk.

Nincs jogszabály kiskapu nélkül. A 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 22. §-a: "rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, amennyiben a vezetői engedély cseréjére, pótlására irányuló kérelmet a Hivatalnál (pontos neve, a kafkai hagyományokat követve: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) nyújtották be, a vezetői engedély soron kívül kiadható". Nem mertem kipróbálni, be lehet-e pofátlankodni valamilyen kitalált ürüggyel.

Leperkálom a hatezret, még éppen tíz évet kapok érte.

Egyébként bármely okmányiroda (saját lakhelyi, más lakhelyi, központi) köteles kezelni igényünket. Ne törődjünk tehát bele, ha helyben a jövő hónap közepén tudnak fogadni, rajta, csak van kevésbé zsúfolt vagy kevésbé henye kirendeltség. Ehhez képest nem hivatásos jogosítványnál csak a választott háziorvos, hivatásosnál pedig az erre kijelölt rendelőintézet az illetékes. Ja, nekem is lejárt. Ez akkor bukott ki, amikor dühöngve ecsetelte barátnőm édesapja a kalandjait. Megnéztem, március 29-én még jogosan vezettem, utána kívül vagyok a törvényen. Meg sem próbáltam a körzeti okmányirodát, akkor talán júniusban kerül a kezembe az értékes kis kártya.

Elrohantam a következő munkanap a körzeti rendelőbe. Kiderült, hogy délelőtt rendelt a háziorvosom. Nincs veszítenivalóm, azonnal döntök, új doktorba helyezem a bizalmam. 5 perc adminisztráció a kevés kuncsafttal rendelkező bácsinál (megkérdezi a dátum láttán, mennyibe került, hogy eszembe juttatták?), és már mérik a vérnyomásom, állítanak a szemvizsgálathoz. Leperkálom a hatezret, még éppen tíz évet kapok érte. Másnap munka után rongyolok a Lurdyban lévő kirendeltségre. Ott nem lehet előre bejelentkezni, csak aznapra vállalnak. Délután ötkor (nyitva nyolcig) ajtón nagy tábla: "a mai napra az időpont elfogyott". Kérdezem a biztonsági őrt, mikorra kell jönni, hogy aznap sorra kerüljek? Negyed tízre, javasolja. Tízkor nyitnak. Arról lebeszélnek, hogy hétvégén menjek. Pedig nyitva vannak, de még korábban kezdődik a tülekedés.

korábbi kéthetes időpontról 3-4-re nőtt a gyártás határideje

Persze ott vagyok hajnalban, szerencsém van. Mármint abban, hogy bemehetek egy órácska után, ahol is közlik, hogy áll a rendszer. Azért visszajöhetek délután, hátha. Igen, működik, 10 perc az egész, ehhez képest félóránként adnak időpontot. Nem is jó a kapkodás, a megfeszített munkatempó, attól csak stresszesek lennének az ügyintézők. Sajnálkozva közlik, hogy a korábbi kéthetes időpontról 3-4-re nőtt a gyártás határideje. Elcsigázottan beletörődök. 18 napja történt, ha minden jól megy, jövő héten lesz jogosítványom. Még mindig hamarabb, mint a procedúrát időben, két héttel korábban elkezdő apósnak. De ez nem tölt el örömmel.

*Egyéb érdekességek, a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet magyarázata a közérthetőségért ( forrás)

A vezetői engedély érvényessége

A vezetői engedély a kiállításától számított 10 évig, 70 év felett határidő nélkül igazolja a személyazonosságot, de ez nem jelenti azt, hogy ennek birtokában vezethetünk is.

az egészségi alkalmasság meghosszabbítását a vizsgálatot végző orvos már nem jegyezheti be

Az orvosi vizsgálat esedékes: (a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján) az 1. alkalmassági csoportba tartozó közúti járművezetők közül az, aki a 1. 40. életévét még nem töltötte be, 10 évenként; 2. 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem, 5 évenként; 3. 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem, 3 évenként; 4. 70. életévét betöltötte, 2 évenként.

2003. január 1-től a jogosítványba az egészségi alkalmasság meghosszabbítását a vizsgálatot végző orvos már nem jegyezheti be. Az orvosi érvényesség hosszabbítása minden esetben a korábbi jogosítvány cseréjével érvényesíthető. A vizsgálatot végző orvos kiállítja az egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt, melyet az eljárás során le kell adni. Továbbá szükséges még: - illeték (alapesetben: 4.000,- Ft; 62. év felett: 1.500,- Ft) befizetését igazoló postai feladóvevény; - "Nyilatkozat" nyomtatvány (az ügyintéző bocsátja rendelkezésére).

Ha ez is kevés, böngéssze bátran a rendeletet .

Totalcar áruház

hosszbordás szíj
SUZUKI VITARA 2.0 16V zárt terepjáró 1996-1998
4656 Ft
hosszbordás szíj
SUZUKI JIMNY 1.3 16V 4WD zárt terepjáró 1998-2013
3506 Ft
fékfolyadék| fékfolyadék
SUZUKI SWIFT 1.2 Ferdehátú 2010-2013
1272 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

No car turned over this time
The best in test was the Porsche Cayman, no surprise. But what about the new Suzuki SX4, Mazda 3, Peugeot 308, Skoda Octavia?