Szűknek hat - kis kasznihoz erős motor
Szöveges ítélet
Történt, hogy az ünnepek előtt szervízben maradt a család kedvence, a szép, mosolygós kereklámpás VW Polo és gyorsan haza kellett jutni az ünnepekre. Csak autó jöhetet szóba, sok csomag, ajándék; repülőjegy, vonatjegy már iszonyú árakon, így aztán kis biztosítós támogatással sikerült 20 napra megkapni eme autót. A vezetett 4662 km alatt igyekeztem jobban megismerni és kiismerni milyen autópályán, kanyargós úton, hóban, szárazon.
Az útvonal LUX-HUN-SK-HUN-LUX (Újévkor kis kirándulás az Alacsony Tátrába)
Az első találkozáskor feltűnt a szűknek ható beltér és tényleg szűkebb most h ismét átültem a Polo-ba. Az ember hamar megszokja a kényelmet; tempomat, kartámasz és ESP hiánya ebben a verzióban, viszont a könnyű és hegyes kasznihoz az 1,9-es, 105 lóerős motor iszonyú. Kanyarban fogni kellett az autót és lassabban kanyarodni, mint tettem a Polo-val, viszont ötödikben 85-ről pillanatok alatt felgyorsult a biztonságos előzéshez és tudta jól tartani a GPS szerinti 185 km/h-t is, bár a feleségem szerint elég félelmetes volt a jobb oldalról nézve.
A fék erős, nem volt vele gond, pillanatok alatt lassított vagy megálljt parancsolt.
Nah akkor a benyomások:
- a motortér fedőt felnyitni kézsérülés veszélyével járt, a Skoda embléma alatt elég éles a széle a krómcsíknak, kicsit megkarcoltam a tenyeremet mikor a nyitóhoz nyúltam
- a visszapillantó tükörben tükröződik a szellőzőrostély szürke díszcsíkja (lásd fotó)
- előnyös volt, hogy a manuális klíma lehetővé tette az ablakfűtés+lábfűtés kombinációt
- belső ajtózáró/nyitó gomb középen, így nem kell az utasnak nyúlkálni a soför oldalán lévő ajtóhoz (mint pl. nekünk Polo-nál)
- fogyasztás szuper volt, pályán, németeknél 6,2-t hozott, igencsak hajtva néha, városban 7 liternél többet nem evett, pedig fűtöttem rendesen :-) a gyári adat szerint 45 literes a tank, a kis pöcökkel játszva, türelemmel ez majdnem +10 literrel kitolható, a fedélzeti szerint 980 km-re elegendő üzemanyaggal is lehet közlekedni :-)
- kesztyűtartó korrekt, kettő van, az alsó világítással, a szivargyújtó viszont kicsit távol a műszerfaltól, így az ablakra szerelt navi kábele picit feszült a kézi fék mellett elhúzva
- kormány, váltó műanyag, a kormány nehéz volt a Polohoz képest, a váltó pontos, de szokatlanul szögletesen járt, a Poloban valahogy lazáb a váltás - persze ő már 5 éves múlt.
- lábtér OK, fejtér is, viszont az ülés, nah az kikészítette a derekam, hátam. nem sikerült megtalálni a kényelmes pozíciót, pedig emeltem, csúsztattam, tekertem, kerestem rendesen. a hosszú kilometerek után nagyon kellett mozgolódnom, nem tudtam rendesen ülni benne, pedig 172/55 szóval nem túl magas és nem túlsúlyos alkatom van... sokszor visszasírtam a Polo-t a LUX-HUN-LUX útvonalon
- csomagtér pakolható, kb. mint a Polo, két fő, két naaagy utazóbörönddel, kisebb csomagokkal elfér, ha a hátsó üléseket síkra döntjük, vannak kis akasztók szatyroknak, belső világítás, porraloltónak, ablakmosó folyadékos doboznak hely a hátsó lámpák mögött, viszont a csomagtérajtó magasra nyílik, kell is a kis rúd a lehúzáshoz és erő is kell hozzá - a Polo ehhez képest játszi könnyedséggel zárul, nyílik és tényleg könnyebb az ajtó.
most így hirtelen ennyi jutott eszembe, ha lesz még valami, frissítem a bejegyzést - illetve megírom a saját autónkról is a VW Polo rovatba.
Hibalista
- szerencsére semmi - az értékek azért 5, mert csak 4662 km vezettem