Világít a sárga lámpa, mit jelent?

2009.12.03. 11:00 Módosítva: 2009.12.03. 11:13

Tisztelt Autódoktor!

2002-es, 1.4MPI Skoda Fabián rendszeresen kigyullad a sárga motorábra.

Mindig ugyanazt a hibát jelzi: a tankszellőztetésnél nincs rendben valami. Már cseréltem az aktív szénszűrő szelepét, ki lett fúvatva a rendszer, de a hiba újra jelentkezik. Most valami "büfögőszelep" cseréjét vagy tisztítását javasolt a szerelő, csak nem tudom, hol találom. Ha lenne szíves a bajon segíteni, nagyon megköszönném.

Ja, a szerelő azt mondta, hogy ezzel ne foglalkozzak, hogy ég a sárga motor a műszerfalon, mert ez nem hiba - mármint a tankszellőzés. Nem is csinált vele semmit, csak kitörölte a hibatárolót, de azt mondta, lehet, hogy két nap múlva újra kigyullad. Mit tegyek?

Segítségét előre is köszönöm.

 

Üdv!

2001-es Opel Astra GCC 1.4 16v.

Check Engine lámpa világított , másik benzinkúton tankolást követően már nem, és azóta sem. A hibakódot jelzi, 10 villogás, majd 1, 7, és újra 10. Azt szeretném kérdezni, mit jelent vajon, ill. lehet e törölni műszer nélkül? Megjegyzem, a hibajel megjelenése alatt semmit nem változott a dinamika, a fogyasztás, a menetteljesítmény, csak a lámpa világított.

Köszönettel: Sz L

 

Tisztelt Autódoki!

'91-es 2.0i A Vectránál a sárga színű, motort jelképező lámpa világít, állandó jelleggel. Semmi mást nem lehet észlelni, minden tökéletesen működik, kivéve azt, hogy időnként nem indul be. Ebben az esetben az akkumulátor sarujának levétele átmeneti megoldást jelent. Mi lehet a gond?

Üdv: H.

 

Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2005 májusi Fabia 1.2 12V kocsim, és mióta megvettem, 4-5 alkalommal autókázás közben a motordiagnosztika lámpa kigyulladt. Ilyenkor gyök kettővel cammog a kocsi. Eddig mindig másra fogták a szervizben (benzin, gyertya, gyújtótrafó, stb…)

Tegnap ismét előjött a hiba. Mi lehet a valódi ok? Kicsit már unalmas állandóan szervizbe járni. Típushiba, vagy csak nem értenek hozzá?

Kedves Érdeklődők!

A narancssárga hibajelző lámpa (kis motor-piktogrammal, villáskulccsal, vagy Check Engine felirattal) egyetlen tényt közöl csupán: a motorvezérlő elektronika hibát észlelt.

A hiba természete ezerféle lehet, a tulajdonos szemével komolytalannak tűnő, és valójában sok vizet nem zavaró apróságtól a háttérben megbúvó, de valahol, valamikor magát megbosszuló zavaron keresztül egészen az autót a puszta közepén a hóviharba szögező durva hibáig.

Egy átlagos, egyszerű 1991-es Opel Kadett, 1.4, Motronic vezérlője 88 féle hibakódot ismer, igaz, ebből az adott típusnál csak harminchatot használ. Észreveszi, ha a hűtőfolyadék hőmérséklet-jeladójától, vagy a sebességszenzortól túl alacsony, vagy túl magas feszültséget kap. Feltűnik neki, ha a MAP-szenzor (Manifold Absolute Pressure, szívócső abszolút nyomás érzékelő) extrém alacsony, vagy extrém magas jelet ad. Még azt is észleli, ha a saját tápfeszültsége, vagy házának hőmérséklete a megengedett határt átlépi.

Tegyük hozzá rögtön, a Motronic egy huszonéves, a mai szemmel nézve butácska rendszer.

Az ECU, azaz a motorvezérlő tehát fel van vértezve egy rakás olyan funkcióval, amely segítségével eldönti, vajon az őt kiszolgáló szenzorok serege nem akarja-e őt, merő rosszindulatból vagy egyszerű figyelmetlenségből alaposan átverni.

Intelligens doboz tehát, de tökéletesen vak. Egy sötét dobozban ülve nem látja, hogy a beszívott levegő hőmérsékletét mérő jeladó azért küld-e +240 Celsius-fokot neki, mert tényleg igen meleg napunk van, vagy szimplán  testre zárt a jelkábel. Szintén fogalma sincs arról, hogy a lambdaszonda által túl szegénynek ítélt benzin-levegő keverék tényleg csak nyomokban tartalmaz benzint, vagy a tulaj applikált fel egy direktszűrőt, minimális tömítettséggel a szívócsövön, a nehezebben megközelíthető üzemanyagszűrőt viszont már öt éve csak véres szenvedéssel tudja átfújni az elektromos szivattyú. Ö mindenesetre felismeri, hol észlelt rendellenességet, ezt jelzi, és – ez nagyon fontos – eltárolja.

Ezért az ECU által tárolt hibakód a modern motoroknál alapvető fontosságú a hibakereséshez, ugyanakkor korántsem szentírás. A magyarázó szövegben szereplő alkatrész azonnali cseréje a tulajdonos terhére nem feltétlen oldja meg a fennálló problémát, viszont kellemetlen kérdésekhez vezethet az elvégzett munkára vonatkozó jótállással kapcsolatban.

Sajnos Magyarországon a végzett autószerelők, autóvillamossági szerelők igen kis részét oktatták a modern motorvezérlő-rendszerek javítására, diagnosztikájára. Az iskolák persze igyekeznek haladni a korral, de a végzős diákok legjobb esetben is 5-10 év lemaradással küzdenek. Ráadásul egyre kevésbé népszerű a szakma, csökken az utánpótlás. A régóta a szakmában dolgozók pedig vagy saját időből és pénzből próbálják magukat tovább képezni, vagy van annyi szerencséjük, hogy egy márkaképviselet tanfolyamain vehetnek részt.

Rosszabb esetben persze ülnek a babérjaikon, és megpróbálnak olajcseréből és fékjavításból megélni.

A mai autók viszont rutinos, tapasztalt, és főleg gondolkodni képes diagnosztákat igényelnek. A tulajdonos (az ügyfél!) elmondásából, a fellelt hibakódokból, vagy épp azok hiányából fel kell tudni állítani egy hozzávetőleges diagnózist, és nekilátni a hibakeresésnek. Ráadásul alapvető, hogy bizonyos alapvető szakkifejezéseket angolul, németül, franciául ismerjenek.

Nem elég csupán a hibakód magyarázatában olvasható „lambda sensor” kifejezésre rutinszerűen kicserélni a nevezett alkatrészt, mert igen komoly valószínűsége van annak, hogy nem szűnnek a tünetek. Tudni kell, mi, miért, hogyan okozhatja a nem megfelelő jelszintet, és hogyan szűrhetjük ki a potenciális hibaforrásokat.

Sajnos ma Magyarországon ez közel sem általános. Biztosan mindenkinek van ide vonatkozó története, mely szép sorban kicserélt lambda-szondáról (miért mindig ez az első?), EGR-szelepről, MAP-szenzorról, gyertyákról, trafókról, és végül ugyanolyan sántán járó motorról szól.

Nehéz tehát jó szervizt és jó szerelőt találni, és a jövő sem ígér pozitív változást – hacsak azt nem értékeljük így, hogy ma már nem csak a márkaszervizek privilégiuma a Nagy Szent Diagnosztikai Műszer használata. Számtalan független műhely rendelkezik az ECU elérésére alkalmas felszereléssel. Ráadásul a gyártók szépen lassan egyre szélesebb körben szabványosítják ezek elérési módjait, így kevesebb speciális műszer szükségeltetik a lehető legszélesebb modellpaletta lefedéséhez.

Mi a megoldás?

Elsősorban ragaszkodjunk az elvégzett javításra vonatkozó kötelező jótálláshoz. Persze nem elvárható, hogy minden egyes apró javítás után fellépő hibát az első 2400 forintért oldjon meg a szerviz, de az egyértelműen, kívülállóként is az eredeti panaszra visszavezethető jelenség orvoslása ilyenkor legalábbis pozitív, költségkímélő hozzáállást követel.

Feltétlen fontos, hogy a munkalapra (mert ugye van ilyen, minden esetben?) kerüljön fel az a bizonyos kiolvasott hibakód. Könnyebbséget és komoly érvet jelent ez akkor is, ha sokadszorra kerülünk a műhelybe ugyanazzal a hibával, és akkor is, ha reményeinket feladva új szerviz után nézünk. A kiolvasott hibakód nem szakmai titok, ráadásul a legtöbb esetben még fizetünk is érte. Még garanciális javítás esetén is, legfeljebb nem mi magunk vagyunk ilyenkor a költségviselők. Apropó, legyünk szemtelenek, garanciális szervizlátogatáskor kérjük a hibatároló ellenőrzését, hiszen a tárolt kódok hosszú ideig visszakereshetőek.

Az internet szinte mindenki rendelkezésére áll valamilyen formában, ne sajnáljuk a fáradtságot, hogy utánanézzünk, mit jelenthet az a pár számjegy, amelyet a sárga lámpából sikerült kicsalogatni. Kis szerencsével komplett megoldásokat is találhatunk, de legalábbis több információval felvértezve állhatjuk a sarat a tanácstalan szervizzel, szerelővel szemben.

Tehát, ne féljünk a sárga lámpától! Garanciális autó esetén azonnal keressük fel a legközelebbi márkaszervizt, ahogyan az a legtöbb kézikönyvben olvasható. Ha pedig a garanciaidő lejárt, tájékozódjunk, válogassunk a lehetőségek közül, de semmiképpen ne hagyjuk annyiban a hibajelzést!

Apropó...

A 0170 hibakód jelentése: Fuel trim malfunction. Az ECU nem tudja megfelelően beállítani az üzemanyag-levegő keverék arányát. Jellemzően okozhatja szívóoldali tömítetlenség (beleértve a vákumcsöveket), alacsony üzemanyagnyomás, befecskendező szelep, kevésbé gyakran pedig egy milliónyi más apróság.