Katalizátor nélkül

2010.05.18. 15:42

Tisztelt Autódoktor!

1995-ös évjáratú Opel Astra F 1.4, 8v, 60 LE, központi injektoros, 77 000 km-t futott gépjárművem van. Érdeklődnék, hogy ha az autóban nincs katalizátor, vagyis az előző tulaj eltávolította, akkor az autó motorjára milyen hatással lehet ennek hiánya? Fogyasztásban, nyomatékban, vagy esetleg árthat-e a motornak. Tudomásom szerint a szonda érzékeli a kimenő füstben az oxigén mennyiségét és úgy szabályozza a dúsítási arányt, de katalizátor nélkül ez az érték nem lehet megfelelő és a fojtás sincs meg benne. Természetesen tervezek katalizátorvásárlást, hiszen műszaki vizsgán nem tud átmenni az autó.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, József

Kedves József!

Ebben az autóban egyetlen lambdaszonda van, és az bizony még a katalizátor előtt mér. Ilyen tekintetben tehát nem zavarja a motor működését a katalizátor hiánya.

A kipufogórendszer megváltozott ellenállása azonban már befolyásolhatja a motor működését - igaz, akár pozitív irányba is. Azt azonban tudni kell, hogy a hiányzó katalizátor az autó környezetvédelmi alkalmatlanságát jelenti. Ha tehát egy ellenőrzés során ez kiderül, az autót pillanatok alatt kivonhatják a forgalomból, önt pedig alaposan megbüntethetik emiatt.

Természetesen környezetvédelmi szempontból sem etikus ez a megoldás, így azt javaslom, mihamarabb pótolja a hiányosságot.

Üdvözlettel:
Autódoktor