Párásodik a szélvédő. Mi okozza?

2011.01.24. 17:56

Jóestét!

Van egy 1996-os opel vectrám b.Mikor beköszönt a hideg, akkor bepárásodik a kocsi összes ablaka. Már sokszor probáltam hideget fújatni, meleget csak szélvédőre, csak lábra stb mindig bepárásodik.Ezért érdeklődnék mitöl lehet ez, vagy mi okozhatja ezt az autóban.Köszönöm elöre is válaszát.

Kedves Érdeklődő!

A következőket ajánlom figyelmébe:
- A párásodás okozója lehet a fűtés- és/vagy klímabox kondenzvíz-kivezető csövének dugulása. Ilyenkor a doboz aljában megáll a levegő páratartalmából lecsapódó víz, ezt pedig a meleg légáramlat párologtatni kezdi. Ettől a befúvott levegő nedvességtartalma magas lesz, ezért csapódik le pára az ablakokon.
- Ha az autóban van klímaberendezés, ezt bekapcsolva a keringetett levegő páratartalmának jelentős része lecsapódik, így jóval szárazabb levegő kerül az utastérbe. A modern autók szellőztetőberendezése az ablakpárátlanító funkció bekapcsolásakor ezt önmagától megteszi.
- A legtöbb autó a szélvédő előttti esőcsatornából szívja a friss levegőt. Ha ennek vízleeresztő nyílásai eldugulnak, itt megállhat a nedvesség, ilyenkor igen magas nedvességtartalmú levegőt szív a ventillátor, amely szintén az utastérben fog lecsapódni. Ráadásul a pollenszűrő ilyenkor tisztességesen átnedvesedik, ami hosszabb időre is biztosítja a párás üveget.
- A párátlanítás szinte hatástalan, ha azt belső keringetésre kapcsolva használjuk. Ilyenkor a rendszer a lábtérből szívja a levegőt, ahol nedves szőnyeget, havas-vizes-sáros cipőket talál. Érdemes ilyenkor inkább a külső levegő beszívását választani, annak páratartalma hidegben jóval alacsonyabb.

Mindamellett a párának valahol le kell csapódnia, és az a valahol az üvegen lesz. Ha semmiképpen nem tudja megfékezni a párásodást, irányítani még talán tudja. Ha páramentesítő szerrel kezeli az első és hátsó szélvédőket, valamint az első oldalüvegeket, a hátsó ajtók üvegei nyugodtan párásodhatnak. Ez kevésbé zavarja a kilátást, és ha néha egyszerűen ronggyal letörli, egész jól kezelhető helyzetet teremt.

Üdvözlettel:
Autódoktor