Nem melegszik a hűtővíz

2011.03.05. 13:29

Tisztelt Autódoktor!

1.4-es Opel Astra F-es autómon azt vettem észre, hogy nem melegszik a hűtővíz. Kellemetlen, mikor egy hideg téli hosszabb úton nem melegszik fel a motor eléggé ahoz, hogy meleg levegőt nyomjon a ventilátor az utastérbe. Egy folyamatos 90-100-as haladás mellett nem mozdul ki, vagy csak kicsivel mozdul ki a fekvő alap pozíciójából, az hogy a kék mezőből kiemelkedjen a mutató, elég szélsőséges helyzet kell hozzá mint például egy dugó, vagy télen hóba csúszkálós lassú haladás. mi oka lehet ennek a hibának, vagy ez ennél a típusnál teljesen normális?

válaszát előre is köszönöm.

üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

Ahogyan ezt már számtalanszor írtuk, ilyen esetben első lépésként a termosztát működését kell ellenőrizni. Legegyszerűbben, házilag ezt úgy tudja megtenni, hogy a hidegen beindított autónak megfogja a vízhűtőhöz menő vízcsöveit, és figyeli a hőmérsékletüket.

Normális működés esetén a termosztát nyitása előtt az alsó cső alig melegszik, a felső hőmérséklete pedig szép lassan emelkedik. Amikor eléri a nyitási hőfokot (ilyenkor a felső cső még éppen megfogható kézzel), akkor megindul a keringés a vízhűtőben is, ezért az alsó cső meglehetős gyorsasággal "hozzámelegszik" a felsőhöz. Némi különbség persze lesz közöttük, de álló autónál ez nem lesz jelentős.

Így működik egy jó termosztát.

Ha az öné elromlott, és nyitott állapotban megragadt, a fentiek annyiban változnak, hogy az alsó vízcső kis késéssel követi a felsőt, és már a hidegebb tartományokban is csak kicsivel hidegebb tapintású, mint a felső. Ha ezt tapasztalja, a termosztát megérett a cserére. Jó kellemes feladat, valószínűleg (bár nem írt pontos motortípust) a vezérműszíj megbontásával jár.

Emellett szóba jöhet még a túl hamar kapcsoló, rossz esetben folyamatosan járó hűtőventilátor is, de ez talán kevésbé jellemző hiba.

Üdvözlettel:
Autódoktor