Nem fűt az Ibiza

2015.02.24. 10:52

Tisztelt Doki!

Van 94-es egy 1,4 benzines Seat Ibizám, a nyáron teljes hűtővíz csere és tisztítás után a fűtésem csak langyos levegőt fúj. Nem kis szenvedés és munka árán új fűtőradiátort raktam be a jelenség megmaradt sajnos. A fűtőradiátorba be illetve kimenő cső forró, a ventilátor fokozatok működnek..

Tanácsát, segitségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel Gábor

Kedves Gábor!

A műszerfali hőmérsékletjelző visszajelzése nagyon fontos ebben az esetben. Ha nem megy fel a középállásig, illetve ha erősen visszaesik a mutató az autó használata közben, akkor a termosztát hibája valószínűsíthető. Autójában egy műanyag házas termosztát található, amely hajlamos idővel elfáradni - ez a motor állandó túlhűtését jelenti.

Ha a műszer azonban túlmelegedést mutat, esetleg a motor forrásközeli állapotban üzemel, akkor pedig a vízpumpa meghibásodása is gyanúba kerülhet - ilyenkor nincs áramlás a rendszerben, ezt a kiegyenlítő tartályban meg lehet figyelni. A rendszer összerakásakor véletlenül felcserélt csövek esetén is akadhatnak bonyodalmak.

Még a fűtés kezelőszerveinél is lehet galiba, ha a tekerőgomb nem fordul el eléggé, vagy nem továbbítja a parancsot a fűtéscsap / levegőcsappantyú irányába. Ha semmi rendellenes nem tapasztalható, de a fűtés továbbra sem erős, akkor érdemes egy megbízható szerviz segítségét kérni. A vizsgálat legtöbb esetben megvárható.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu