Menet közben elszállt az ötödik sebesség

2015.02.28. 09:23

Üdvözlöm!

Peugeot 307 1.6 váltó problémám van. Menet közben elment az ötödik sebesség, de nem kidobja, csak nem hajt mintha üresben lenne. Előjele nem volt, külföldön vagyok az autóval. Mi lehet a probléma? Használhatom négy sebességgel? 1100 kilométerre vagyok, kibírja hazáig?

Válaszát előre is köszönöm. Bálint

Kedves Bálint!

Amennyiben a sebességváltó a többi sebességet normális módon, könnyen kapcsolhatóan beveszi, és rendellenes hang, rezonancia vagy egyéb újkeletű tapasztalat nem merül fel vezetés közben, az autó normális körülmények között, mérsékelt terheléssel haza vezethető.

Nagyon fontos azonban minden menet közbeni jelenség megfigyelése, illetve számítani kell a váratlan műszaki hiba elhárításának lehetőségére, a szituáció átgondolt kezelésére. (Feltöltött telefon, meleg ruhák, takaró, pénz, jelzőfények, védőfelszerelés, stb...)

A hosszú út előtt azonban érdemes egy helyi szervizben egy nagy megbontás nélküli hibamegállapítást kérni, mert ha csak egy olcsón megszüntethető hiba merült fel, felesleges kockáztatni a kellemetlen hazautat. A hiba bekövetkezhet a váltórudazat / bowden hibájából, a fokozatkapcsoló szerkezet meghibásodásából, de a fogaskerekek fellazulásától is.

A javítás csak a leszerelt váltó megbontása esetén nevezhető nagy munkának, az ötödik sebesség fogaskerék-párja a váltó felszerelt pozíciójában is ellenőrizhető, javítható.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu