Zsír helyett fagyi a Corollában?

2015.03.03. 10:44

Tisztelt Autódoktor!

A kocsi egy 96-os Toyota Corolla e10 japán verzió. Ma észrevettem hogy a baloldali alsó féltengely gumiharang kirepedt és szórja a zsírt. Még ma rendeltem új harangot és kicseréltem.

Az alsó csukló nem akart lejönni igy lebontottam a felsőt. Amikor levettem a harangot a felső csuklóról meglepődtem mert nem a sima grafitos zsír volt benne, mint az alsóban, hanem sztracsatellafagyi színű zsírnál kissé hígabb szmötyi.

A kérdés hogy ez gyári lehet vagy belemehetett a víz? Kifelé sosem engedte ez a csukló a zsírt és cserélve sem volt soha mivel a gép első gazdától való és most jár 103 ezer km-nél. Nem igazán tudtam eldönteni, mert ilyen kenőanyagot még nem láttam, viszont ez olyan szép egységes hogy vizes zsírnak se nagyon tudom elképzelni.

Árpád

Kedves Árpád!

Mindjárt nyár van, nagyon jó lesz már a sztracsatella szó kimondását gyakorolni, főleg a kókusz és a csokoládé szavak környezetében.

A féltengelyek kiszerelésekor érdemes kimosni a régi kenőanyagot, és friss zsírral gondoskodni a fontos erőátviteli elem megfelelő kenéséről. A fagyiszínű zsír valószínűleg vízzel keveredett, vagy olyan kémiai folyamatok mentek végbe a harang alatt, ami színét - de sajnos kenőképességét is - megváltoztatta.

A 103 ezret futott majd' húsz éves Toyota nagy kincs, vigyázzon rá! Ne feledje, idén is lesz Parkoló Parádé, mindannyian fényesítjük négykerekűinket-e jeles alkalmakra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu