2015.04.07. 10:41

Tisztelt Doki!

Két napja cseréltettem elöl és hátul féktárcsát, fékbetétet az autómon. Néha fékezésnél olyan hangot ad, mint amikor az úton ráhajtok a bordázott választóra, vagy mint egy bútort a parkettán végighúzok. Ez normalis dolog? A fékjavítás óta mentem már 200 km-t.

Köszönöm, János.

Kedves János!

A frissen cserélt fék nagyjából 500 kilométer után kopik be teljesen, addig elképzelhető, hogy használat közben hangok kísérik a lassítást. A féktárcsák sok esetben korróziógátló bevonattal rendelkeznek, ami a gyártástól a felhasználásukig biztosítja védelmüket a párás körülmények között való szállitás, tárolás esetén. Ez a bevonat általában néhány fékezés után eltűnik, de a fékbetét - féktárcsa teljes összekopására a fenti távolság megtételét javasolja a legtöbb gyártó.

A régi, "garázssori javítós" módszer - a fékek bevasalása nem javasolt, sőt néhány gyártó a garancia megvonását is kilátásba helyezi ilyen használat esetén. A fékek ilyen erőszakos túlterhelése pontokban jelentkező hőterhelést okozhat a fékalkatrészeken, amely vetemedést, illetve a betét anyagának megégését jelenti, ami erőteljes hanghatást és rázkódást okozhat.

Amennyiben továbbra is rendellenes hangok tapasztalhatóak a fékberendezés környékéről, kérem vigye vissza az autót a javítást végző szervizbe, hogy a hiba megszüntetése megtörténhessen - természetesen garancia keretein belül. Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu