2015.04.16. 13:54

Tisztelt Autódoktor!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy mennyire komoly a gond az autómmal. Van egy 2005-ös, 1.3-as Swiftem, 122 000 km-rel, szépen karbantartva. 3 napja zúgó, sípoló hang hallatszik az autó hátulja felől, jellemzően 60km/h fölötti sebességnél. 60-as sebesség alatt nem hallható. Hol lehet a gond?

A másik kérdésem, hogy ha 60 alatt kapcsolok 5-ösbe, rezeg a kuplung, ahhoz hasonlóan, mint amikor nem elég az elért sebesség az adott fokozathoz. 60 fölött elmúlik, és az autó szépen gyorsul. Korai lenne 60 alatt az 5-ös??

Előre is köszönöm a segítséget! Kata

Kedves Kata!

Kérem, látogasson el kedvenc szervizébe, valószínűleg az egyik hátsó kerékcsapágy indult el a tönkremenetel útján. Ha a hang jelentkezésekor az autót kicsit kacskaringózva vezetve a búgás változik - megszűnik/előjön - biztosra vehető a csapágyhiba. Megoldása nem vészes, rutinműtét bármely szerviznek.

A túl alacsony fordulatszámon való haladás nem tesz jót a kocsinak, a keletkező rezonancia szétráz mindent az erőátvitelben, valamint szükségtelenül növeli a fogyasztást is. 2000-es fordulatszám alá ne nagyon vigye a motort a fenti okokból. A Suzuki benzinmotorja szívesen pörög, és 2500-3500 között már használható nyomatékot szolgáltat - és jól is fogyaszt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu