Kell-e cserélni a vezérműláncot?

2015.05.28. 10:03

Tisztelt Autódoktor!

Érdeklődni szeretnék vezérműlánc cseréről, ennek periódusáról. Sokat olvastam a témában, de semmi kézzelfoghatót nem tudtam meg, csak annyit, hogy láncos autóknál nincs csereperiódus.

Van egy Opel Astra H 1,4 2004-es (Z14xep motor) autóm. Egyik szerelő azt mondja, hogy nem kell cserélni, másik azt, hogy a biztonság kedvéért jó lenne. Most járok 191 000 km-nél. Azt is olvastam több helyen, hogy elég akkor cserélni ha a motor már csörgő hangokat kezd kiadni. Ez eddig még nem történt meg szerencsére. Érdekelne a véleménye, hogy ennél a típusnál cseréljem mindenféleképpen vagy ráér amikor jelzi az autó? Segítségét nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel, Szabó Gábor

Kedves Gábor!

Tapasztalataink alapján két fajta Opel vezérműlánc létezik:

az egyik majdhogynem az autó élettartamát kiszolgálja csendben futva, a másik pedig ehhez képest tiszavirág-életű, és már 60 000 km-nél hallat magáról.

Az biztos, hogy a gyári harmincezres olajcsere ciklus nem való ennek a motornak sem, leginkább a tizenöt, de maximum a húszezer kilométer az a távolság amit még kibír az a gyűszűnyi olajtöltet anélkül, hogy vastag olajsárral lepje el a motor belsejét és fityiszt mutasson a kenésért könyörgő csapágyaknak. K

ét egyforma, új autón végeztünk kísérletet, a harmincezres verzióban meg is szólalt a lánc és a hidrotőkék is úgy hatvanezer környékén, a tizenötezres ciklusú masina vígan muzsikált tovább csendben. Papírforma szerint valóban olyan lánccsörgéssel jelez a vezérlés a mandátuma lejárásakor, amit egy Dél-Angliai kísértet is megirigyelne.

Általában indításkor lehet hallani az első jeleket, de ha már járó motor mellett is csörög a motortér, nincs mese - cserélni kell. Ha hosszú távon tervez az Astrával, érdemes megelőzni a bajt, és a gyári, bizonyított láncszettet egy szintén eredetire cseréltetni legkésőbb az első - indításnál jelentkező - jelnél. Ne kísérletezzen nem gyári alkatrészekkel, és az első főtengely szimmeringet valamint a vízpumpát is cseréltesse, ha rászanta magát a műveletre.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu