2015.06.09. 13:29

Üdv kedves Autódoktor,

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 2003-as Audi A4 Avant, 2.5 TDI motorral szerelt autóm, egyenletes haladásnál cincogó hangot ad ki, ami fékezéskor/kanyarodáskor(mindkét irányba) vagy pedig véletlenszerű módon elmúlik. Maga a hang hasonlít ahhoz amikor enyhe fékezéskor csikorog a fékbetét. Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel, Péter

Kedves Péter!

A fékbetét-szerű hang valószínűleg valóban a fékbetétektől jön, és a fékpedál erősebb lenyomásakor meg is szűnik. Ha a fékbetétek szorulnak a nyeregben/kengyelben, és nem tudnak szabadon visszajutni az alap-pozíciójukba, akkor is hozzárhetnek a tárcsához amikor nem kellene nekik.

A jelenség önromboló hatású, mert a folytonos kontakt megégeti a betéteket, ami még hangosabb sípolást eredményezhet, akár erősebb fékezés esetén is. A fékrendszer megbontásos tisztítását javasolom minél hamarabb elvégeztetni egy előtte/utána fékpadi méréssel egybekötve. Ha a betétek ferdén koptak, illetve ha a tárcsa ütése érzékelhető a padon, az alkatrészek cseréje lehet a megoldás a csendesen, de erősen fogó fék irányában.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu