Megváltoztathatom a váltóáttételt?

2015.06.15. 10:24

Üdv Doki!

Van egy 2006-os Mitsubishi Colt 1.5 DI-D Invite típusú autóm. A kérdésem az lenne, hogy az 5. fokozat áttételét meg lehet-e emelni? Mármint hogy fizikailag lehetséges-e megváltoztatni, vagy kicserélni a fogaskereket, illetve ha valaki foglalkozik ilyennel, kb. milyen összegre számíthatok?

Gábor

Kedves Gábor!

Mindent lehet, pont ez a szép ebben a szakmában. A kérdés, hogy megéri-e a felmerülő, nem alacsony költségek ráfordítása a jármű ilyen irányú átalakítására. A fogaskerekek legyártása lehetséges, habár legtöbbször a fogaskerék-pár egyik tagja a csoporttengely anyagából kerül megmunkálásra, azzal egy egységet képezve. Ez utóbbit is biztosan le lehet gyártatni tetszőleges áttételekekkel, de valószínű egy autó árát kellene a gyártónál hagyni - főleg, ha az elkészült alkatrész a gyárival azonos kivitelében és anyagminőségében is .

Ha a fogyasztás redukálása a cél, azt kell mondjam, rengeteg üzemanyagot lehet megvásárolni a váltó átépítésének költségből. A váltó áttételei meggondolt számítások eredményeként kerülnek meghatározásra a gyári mérnökök által, az autó rugalmasságának, fogyasztásának, és tartósságának figyelembe vételével. Ezt egy tollvonással, próbálkozós módszerrel felülbírálni nagy felelősséggel jár. Kérem, gondolja meg!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu