Centrifugálhatnék az autópályán

2015.07.16. 10:16

Kedves Autódoktor!

Már évek óta küszködöm azzal a problémával, hogy 100 km/h-s sebesség körül a Nubirám kormánya ráz. Ha gyorsabban megyek a rázkódás ha nem is szűnik meg, de érezhetően minimálisra csökken. Kisebb sebességnél sem szoktam tapasztalni. Természetesen a kerekeket centíroztattam, sőt különböző gumist is kipróbáltam. Kíváncsi lennék a véleményére.

Péter

Kedves Péter!

Vegyük a centrírozást valóban jónak. A hibát akkor is valami forgó alkatrész okozza. Ha például nem a gyári kerekek vannak az autón, és a felnik közepe nem illeszkedik pontosan a kerékagyra, akkor annak ellenére, hogy a kerékcsavar-lyukkör-osztás stimmel, a rázás borítékolható lesz, mert a kúpos csavarok nem feltétlenül központosítják a kerekeket.

Centrírozatlanságot okozhat a kerékagy ütése / felületi korróziója, de akár valamelyik atomjaira hullott lengőkarszilent is. Gyakori probléma továbbá a féltengelyek meghibásodása: ha a jobb oldali féltengely vulkanizált lengősúlya elszabadul, és vándorol a tengelyen, szintén nagy valószínűséggel rezonanciát kelt majd a futóműben, ahogyan a széthullott féltengelycsukló sem képes központban tartani a tengelyt. Akad teendő az autó körül, jó nyomozást kívánok!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu