2015.07.17. 10:49

Tisztelt Autódoktor!

Adott egy Seat Ibiza 1.4 16V BBY 55KW 2002-es gyártású autó. A gondom az, hogy néha menet közben kihagy egy pillanatra a motor, majd minden gond nélkül megy tovább.

Néha, ha alapjáraton jár, leáll, majd pöccre indul ha indítok. Ez a jelenség van, hogy egy nap többször, de van, hogy hónapokig nem jön elő.

A trafók cserélve lettek, hibakódot nem ír. 160 000 km van az autóban. Üzemanyagszűrőt most fogok cserélni. Lehet ez is a gond eredete, esetleg más ötlet?

Köszönöm Viktor

Kedves Viktor!

A német autógyártó termékei kínosan figyelnek a gyújtáskimaradásra. Ha az autó úgy áll le, mintha leállították volna, majd ugyanolyan természetességgel indul újra, mint a reggeli első indításkor, akkor nem kizárható egy villamossági hiba a vezérlőegység tápellátása körül.

Ha utólagos, tiltást is végző riasztó van az autóban, érdemes pár napra a tiltást lekötni róla egy hosszabb próba erejéig. Hasonló fejfájást okozhat egy megtört kábel, hibás/lefelejtett testsaru, vagy kontakthibás biztosíték/relé a táblában. Természetesen a legszerencsésebb az lenne, ha az autó pont akkor rosszalkodna, amikor a célműszer árgus szemekkel figyeli az adatforgalmában futkározó jeleket. A megszűnő adatkapcsolat alátámasztaná a fenti tippet.

A benzinszűrő cseréje 30-40 ezer kilométerenként javasolt. Ha szétszedésekor fekete lé folyik ki belőle, biztosra veheti, ráfért a csere.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu