2015.09.15. 16:44

Helló Doki!

Szeretném tudni, hogyan befolyásolja a kocsit (motort) ha ráakasztok egy katalizátort a  benzines 89'-es Alfa Romeo 33-ra. Szeretném csökkenteni a káros anyag kibocsájtást, de nem szeretnék sok teljesítmény csökkenést.

Tudom ez azzal jár, mégis mennyi csökkenésre számolhatok? Kicsit utána olvastam, van motor térbe építhető is, gondolom hogy meggátolják annak ellopását, vagy annak nehezebbé tételét.

Kell a motoron állítani, finom hangolni véleményed szerint? Vajon a környezet védelmi osztálya is emelkedne?

Bálint

Kedves Bálint!

Szép gondolat a környezetvédelem érdekében végzett átalakítás, de igazából nem hiszem, hogy a bébifókák ettől vidámabbak lesznek. Ha az autó gyárilag nem volt katalizátoros, inkább hagyja úgy.

Ha a 33-as még karburátoros, a keverékképzés ilyen korára már bizonyára hagy maga után kívánnivalót, a kerámia pedig nem szereti a benzinben dús közeget. A motor jó állapotban tartásával is korrekt autóshoz méltóan jár el, az öreg Alfa amúgy is gyakran kér ezt-azt az üzembiztos használat érdekében, inkább tartalékolja az anyagi forrásokat ezen kiadásokra.

Sajnos a környezetvédelmi osztályba sorolás feljebb lépésre nem nagyon ad teret, az EURO kategóriák nem hatódnak meg egy utólagosan felrakott katalizátortól. A motor fojtásként élné meg a rárakott részegységet, a katalizátor átgondolt elhelyezése annak gyors felmelegedése és a tűzveszély csökkentése miatt rendkívül fontos!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu