Lustálkodó lovaim a Toyotámban

2015.12.22. 10:44

Kedves Autódoktor!

Toyota Avensis Verso D4D 2003-as évjáratú autómnál az utóbbi időben többször kigyulladt a check engine lámpa, ami a motor leállítása, majd újra indítása után kialszik. Amig a lámpa világít a motor teljesen erőtlen, éppen csak vészüzem szerűen lehet menni az autóval. Megfigyeltem, hogy mielőtt kigyulladna a lámpa már előtte gyengélkedik az autó.

Ez a hiba mindig éppen bemelegedett, de még talán nem elég meleg motornál, terhelés alatt, gyorsításkor, 5-ös fokozatban kb. 2500-as fordulaton jelentkezik. Ha ilyenkor visszaváltok és egy kicsit odalépek neki, akkor elmarad a hiba. Mostanában sajnos sokat járok vele rövid távon, szinte mindig hideg motorral, ami gondolom a nagyobb dieselnek nem tesz jót. Ha tehetem hosszabb utakon szoktam pörgetni a motort pár km-en keresztül, utána mintha jobb lenne.

Eddig arra gyanakodtam, hogy talán a lambdaszonda kezdi feladni így 210 000 km környékén. De nem találtam sehol, sőt a különféle alkatrészkeresőkben sem találtam ehhez a tipushoz szondát. Akkor esetleg valami szűrő, vagy egyéb szelep a hibás? Ön mit tippel, mi lehet a gond? Lehetséges, hogy ebben a tipusban nincs lambdaszonda?

Üdv. Norbert

Kedves Norbert!

A szóban forgó típus elvi síkon még nem alkalmaz lambdaszondát - alvázszám alapján ez biztosra is mondható lenne. A teljesítmény csökkentése a motorvezérlő szándékos reakciója, a hibalámpa felkapcsolásakor a hibatároló egy megjegyzéssel lesz gazdagabb, melyet célműszerrel ki lehet olvasni, nem beszélve a hiba megléte közbeni menetteszt alatt begyűjthető értékekről.

A gyújtásra helyreálló rendszer valószínűleg nem folyamatosan meglévő hibát jelent: elég egy kontakthiba, egy csökkent keresztmetszetű, szoruló szívó/kipuffogó rendszeri komponens, vagy lassan megszökő/felépülő vákuum a szisztéma besértődéséhez. Ha a motortérben nem látható semmilyen rendellenesség, gyanús elem: kérem, keressen egy megbízható szervizt a környékén a hiba diagnosztizálásához. A vakon történő cserélgetés sokkal drágább lehet!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu