Mennyi időnként kell vezérlést cserélni?

2023.10.28. 11:47

Üdv doki,

Bár sejtem a lehetséges válaszát, de azért röviden a problémám: VW Touran 1T, 2005 évjárat 1984 cm3 FSI motorral. 2010 óta van nálunk, akkor 119 ezer km volt benne, jelenleg 134 ezer. 2015-ben komplett vezérléscsere megvolt, Continental szíjjal. Most,a kevés futás ellenére a szóbeszédre hallgatva ( 8 évente ) mielőtt rászántam magam az újabb műveletre megkerestem a szervizkönyvében a vonatkozó utasítást ami meglepetésemre 180 000 km-nél ír elő először ilyet.

Tisztelettel kérdezem és megbízva a sokszoros tapasztalatában : Ön hogyan döntene ?

Köszönöm ha válaszol, megszívlelem !

Kedves Levélíró!

A VW leírását idézve a vezérlés karbantartásával kapcsolatosan a következő olvasható: "180 000 kilométerenként, függetlenül az eltelt hónapoktól". Vannak gyártók, melyek 6 év után új vezérlést írnak elő, legfőképpen a vezérműszíj öregedése miatt a biztonság érdekében és vannak olyanok is, melyek olajban futtatják az egészet és mégis elnyerték az év motorja díjat pár éve.

Alapvetően lecserélném a vezérlést az ön helyében, de az a módszer is működhet, hogy a burkolatok levétele után alaposan, lassan átforgatva a motort, minden fogat megvizsgálva (és hibátlannak, repedés és leválás-mentesnek ítélve) még adhat neki mondjuk egy-két évet. Többet azért nem kockáztatnék. Ha valóban 15 000 km van a vezérlésben 2015 óta, megfelelő vizsgálatok után a görgők/vízpumpa/szimeringek is maradhatnak. A nagy könyv nem ezt írja, de a költségek optimalizálása így valósítható meg. Felmerül a kérdés, hogy évi 2000 kilométer autózásért megéri-e autót fenntartani, de nyilván a személyes mobilitás nagy kincs, ez nem vitatéma.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Címlapkép forrása: Volkswagen