Vettem egy autót papírok nélkül

2010.06.23. 16:30

Tisztelt Autójogász!

Kérem segítségét. Olyan problémám van, hogy 2009. október elején vásároltam egy autót, ám adásvételi nem lett írva, mivel nem az eladónál van a törzskönyv. Azt mondta, 2-3 nap múlva meglesz a törzskönyv, akkor írunk adásvételit. Közben kiderült, akinek a nevén van a mai napig az autó, annál van a törzskönyv, de ez a személy nem az én közvetlen eladóm. Kiderült, ő nem íratta át. A tulaj nem akarja átadni a törzskönyvet. Mindössze egy határozat van a kezemben, amiben az szerepel, mikor kinél volt/van az autó. Az autót miként tudom a nevemre íratni? Mi a pontos menete ebben az esetben? Mert én szeretném a nevemre íratni. Köszönöm segítségét.

Tisztelettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha már papírok és adásvételi szerződés nélkül vesz autót olyan személytől, aki nem is tulajdonosa a járműnek, nem sok mindent tehet a másik két fél együttműködése nélkül. Amit legegyszerűbben tehet, visszamenni az eladóhoz és visszakövetelni a vételárat.

Hogyan lehet ezt az ügyet jogszerűen helyrehozni, hogy az okmányiroda is elfogadja? Így: a törzskönyvet magánál tartó tulajdonos eladó eladja a járművet annak, aki az Ön eladója, az adásvételt mindketten bejelentik és az autót átíratják. Ezt követően az új – immár szabályos – tulajdonos eladja Önnek a járművet. Ekkor már az Ő birtokában vannak a szükséges papírok, amit Önnek bemutat, Ön meggyőződik róla, hogy a papírok rendben vannak, fizeti a vételárat és átveszi az autót és az iratokat két tanú előtt.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István