2010.09.23. 16:41

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék a vezetői engedély érvényességéről.
A 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletben azt olvastam, hogy:

"(2) A Magyar Köztársaság területén járművezetési jogosultság igazolására alkalmas az ügyfél által együttesen bemutatott, az adott kategória tekintetében lejárt érvényességű vezetői engedély és a közlekedési igazgatási hatóság által a kérelemről elektronikus úton kiállított és az ügyfélnek átadott adatlap a vezetői engedély cseréjére irányuló eljárás kezdeményezését követően az új vezetői engedély kiadásáig, de legfeljebb a kérelem benyújtásától számított 60 napig."
(Itt a link is.)

Eszerint, ha lejárt a jogosítványom, voltam az orvosnál és az okmányirodában, akkor a lejárt jogosítványommal és az okmányirodában kapott papírral vezethetek az új jogsi megérkeztéig (max. 60 napig)?

Köszönettel,
N. Gergely

Tisztelt N. Gergely!

Igen, ez egy kedvező változás, 2009. április 1-től lehet ezzel a lehetőséggel élni. Megújítás esetén megvan a vezetési jogosultsága, de mivel az új engedély kiállítása 3-4 hétbe telik, a jogalkotó felismerte, hogy erre az időre nem szabad kihúzni a járművezető alól a közlekedés lehetőségét. Tehát Ön jól érti a szabályt, a lejárt jogsival és a kérelemmel szabályosan vezethet. Persze nem lenne baj, ha erre az ügyintéző kérdés nélkül is felhívná a figyelmet, vagy szerepelhetne akár az űrlapon, hogy ne kelljen az interneten keresgélni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István