2011.01.21. 17:09

Tisztelt Autójogász!

Hát nekem ünnepek rosszul kezdődtek, mivel kocsimba oldalról beletolattak, megvolt minden utána kék-sárga papir és még bent biztositónál is ki lettek töltve papirok, és még kárfelmérő is volt kint. Problémám a következő,mivel 99-es évjáratú a kocsi, így a lemez alkatrészek 20%-át nekem kellene állni. Ez jogszerű? Mert, ha nem jön bele, akkor nekem ez semmibe nem kerülne és lett volna ünnepek alatt kocsim is, igy viszont nekem kell még fizetnem.
Üdvözlettel : Ernő

Tisztelt Ernő!

A biztosító él a jól bevált avultatás eszközével, ami azt jelenti, hogy tekintettel az autó korára, úgy kalkulál, hogy az új, azaz nem 11 éves alkatrész többet ér, mint az összetört 11 éves, ezáltal a kettő közti értékkülönbség Önnél olyan vagyongyarapodásnak minősül, amire nincsen jogalapja, tekintettel arra. hogy a KGFB alapján nyújtott kártérítés célja, hogy a balaset előtti állapotot állítsa helyre. Önnek pedig a baleset előtt 11 éves "lemezei" (ajtó, sárvédő, stb) voltak, most pedig újakat kap.
Ez, bár a károsult szempontjából sérelmesnek tűnhet, de jogszerű.
Amit adott esetben érdemes lehet vitatni - bár sikere nem garantálható -, az az avultatás mértéke, illetve az olyan alkatrészek avultatása, ahol önmagában az időmúlás nem rontja, nem ronthatja az állagot, pl egy sértetlen, karcmentes oldalablak.

Tisztelettel,
dr. Horváth Bence