2011.11.08. 14:55

Sziasztok!

Adott egy lakókocsi, amit 8 éve vettem, 2 év műszakival. Miután lejárt, kiálltam vele egy telekre. Ottragadt, de kivonatni nem lehetett, csak ideglenesen. Ezt kifizettem félévente. Néha elfelejtettem - ki tudná mindig fejben tartani - ilyenkor fizethettem évente majd 10e forintot.

Közben valamikor pár éve a kötelezőt elfelejtettem feladni - amúgy sem használtam, fejben sem tartottam pontosan - egyébként valami 960 forint volt 1 évre! Felmondták. Anno ez nem volt probléma, nem is törödtem vele, hiszen bármikor be lehetett sétálni és kötni másikat. Bonuszt persze elvették, de sztem lakókocsira nem is volt... Szóval most - vagy inkább majd jövőre - szeretném majd újra levizsgáztatni.

Közben úgye megváltoztak a viszonyok és létrejött egy fedezetlenségi díj.

Kérdésem:

Mit tegyek most? Úgy érzem, nem voltam felelőtlen és mivel régen ez egyszerűen működött, így nem kellene most naponta mondjuk 100Ft fedezetlenségi díjat kifizetnem mondjuk 6 évre, mikor nem is volt rajta müszaki és a saját telkemen állt! Sőt, igazából a súlyadót is mire kell fizetnem?

1977-es lakókocsi.

Ez a fedezetlenségi díj nem évül el?

Mi a legjobb/legolcsóbb megoldás?

Választ, ha adnak, kérem értesítsenek, hogy hol találom!

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán!

2010. január 1. napján vezették be a „fedezetlenségi díj” fogalmát. A fedezetlenségi díj az adott gépjármő vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára utólagosan megállapított díj. Ha hosszabb ideig nem használja a járművet és nem akar erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, akkor a közlekedési hatóságnál vonassa ki ideiglenesen a járművet a forgalomból, ugyanis csak ez esetben mentesülhet a díjfizetés terhe alól erre az időszakra!

A fentiekből az következik, hogy 2010. január 1. napját megelőző időszakra nem számolható fel fedezetlenségi díj. Amennyiben nem vonta ki a hatóság ideiglenesen a forgalomból a lakókocsit, 2010.01.01. napjától kell megfizetni a díjat. Egy esetleges adásvételi szerződés esetén a vevőnek nem kell megfizetni a felhalmozódott fedezetlenségi díjat, amikor megköti a nevére az új kötelező biztosítást.

Tisztelettel:
Autójogász
dr. Lenkei Balázs