Lejárt a mentőláda, mit tegyek?

2012.04.25. 10:25

Tisztelt Autójogász!

A héten olvastam, hogy elkezdtek a lejárt elsősegély-csomagok miatt is büntetni. Megnéztem, az enyém tartalma is lejárt. A pótlást haladéktalanul szeretném megejteni, de nem tudom, hogyan: az autómban (2004-es BMW) gyári elsősegély-doboz van az ülés alatt, értelemszerűen ezt szeretném feltölteni a bolti doboz tartalmával. Közben azt olvastam: fontos, hogy a doboz sértetlen plombával legyen ellátva - ami nálam, ugye, nem lehetséges.

Tényleg ennyire rugalmatlan a szabályozás, vagy ez kamu, és nyugodtan feltölthetem a gyári dobozt friss tartalommal, emiatt nem büntethetnek meg?

Köszönettel,

D. Laci

Tisztelt László!

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tételesen felsorolja, hogy adott járműben milyen tartalmú elsősegélynyújtó felszerelést kell tartani. Az elsősegélynyújtó felszerelés tartalmát egy másik válaszban taglaljuk, amit itt olvashat el.

Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani. Egyéb, a tárolásra vonatkozó előírás nincsen!

Az elsősegélynyújtó felszerelés tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatók.

Azokat a bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszereléseket, amelyeket a már forgalomba helyezett járművekhez adtak, de még nem felelnek meg a fenti jogszabály rendelkezéseinek, lejáratkor, de legkésőbb 2013. január 1. napjáig kell kicserélni -személygépkocsik esetében - a fenti tartalmú felszerelésre.

Az Ön esetében a legkézenfekvőbb, ha az első gyógyszertárba bemegy az elsősegélynyújtó felszerelést tartalmazó gyári dobozzal és a jogszabályban felsorolt termékekre kicserélteti annak tartalmát.

A sértetlen plombát illetően előadom, hogy az eszközök szavatossága egymástól eltérő lehet, egyrészt indokolja, hogy ne kelljen a dobozt plombával ellátni, másrészről a jogszabály nem ír elő semmilyen megkötést az eszközök tárolására vonatkozólag sem.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs