Parkolás a garázs elött

2012.12.03. 11:19

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem szerintem nem egyedi, gyanítom más autós társammal is gyakran előfordul hasonló. Van egy sima, utcára nyiló, normál garázsom egy társasház földszintjén. Gyakran előfordul, hogy mikor hazaérek a munkából, azt tapasztalom, hogy valaki ott parkol a garázsajtóm előtt (rendesen parkol, sofőr sehol). Ilyenkor általában, hosszabb-rövidebb dudálás, kérdezősködés, csengetgetés után előkerül a tulaj és eláll. (Ez sem a normális eljárás, de hát mit csináljak?!) Viszont párnapja nem így történt. Hiába kérdezősködtem, dudáltam senki nem jelentkezett az autóért. Gondoltam akkor kihívom a rendőröket. Kihívtam, ki is jöttek, majd legelső dolguk az volt, hogy engem kezdtek faggatni. Kié a garázs, miért akarok én egyáltalán oda beállni, miért nem írom ki az ajtóra, hogy ez egy garázs és ne álljon az ajtó elé senki, miért nem rakok ki egy megállni tilos táblát stb stb... (Megjegyezem a garázs az garázs, sose volt semmi más. 15 éve úgy szerepel a földhivatalban. Ilyen jogszabályt pedig én nem ismerek, hogy ki kellene írnom az ajtóra, hogy ez egy garázs.) Ezután lekérték rádi ón az autó tulajdonosának nevét és lakcímét, és fogták magukat és elmentek hozzá. Azt mondták, hogy ha van otthon valaki akkor szolnak neki hogy jöjjenek el az utóért. Ha meg nincs otthon senki akkor meg majd csak eláll valamikor. Ezzel be is fejezték az intézkedést, kocsiba ültek és eltűntek. Egy fényképet nem készítettetek a szabálysértésről, egy jegyzőkönyvet nem vettek fel, semmit. Az én adataimat felírták és ennyi. Hogy végül mikor került elő a tulaj és hogy megbüntették e, vagy mit csináltak vele, azt én nem tudom. Nem volt kedvem ott fagyoskodni és megvárni, aztán én is elmentem. Elmentem bevásárolni, úgy voltam vele hátha addig amíg vásárolok előkerül a tulaj.

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetekben mi a szabályos és jogszerű eljárás? Mit tehet, és mit kell tennie ilyen esetekben a rendőrségnek?Ill én mit tehetek? Gondolom nem ez a bevett eljárás, hogy mindenkit személyesen kiértesítenek arról, hogy az autója tilosban parkol. (Mi van akkor ha az illető lakcíme 300km-el arrébb van, mint ahol parkol épp? Vagy mi van ha egy külföldi autó áll ott? Akkor addig nem használhatom a garázsom míg Güntert ki nem értesítik a cottbusi otthonában?)

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

István

Tisztelt Kérdező!

A KRESZ 2012. augusztus 24. napjától szabályozza a 41.§. (2) C) rendelkezésével, hogy az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása nélkül tilos megállni és várakozni ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást illetve kihajtást akadályozza. Ennek értelmében a helyszínre kiszálló rendőröknek szabálysértés miatt eljárást kellett volna indítania a garázs előtt szabálytalanul parkolás miatt. Az intézkedés indokolatlan megtagadása ellen a kerületi rendőrkapitánysághoz címzett panasszal kell élni.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs