Nem telefonáltam, de megbüntettek

2013.02.27. 13:14 -

Transit Connect zárt kisteherautóval közlekedek, támasztom fejem hazafelé menet, mikor mögöttem megkülönböztető fényjelzést használva + reflektorral villogva leállítanak, és azt állítja, hogy kézben tartott mobiltelefont használtam. Mire én: nem használtam, mire ő megkérdi volt-e mostanában valami szabálysértésem? Mondom nem erre ő elmegy autójába (gondolom lecsekkol) majd pár perc után közli velem, hogy 10 000 Ft helyszíni bírságot kell adnia mert telefonáltam. Mondom nem telefonáltam, és a bírságot nem fogadom el. Erre ő, akkor szabálysértési eljárást kezdeményez. Mondom rendben, de nem telefonáltam. Elmegy, majd pár perc múlva visszajön adategyeztetésre, majd olvasom amit írt és mondom neki még egyszer, hogy nem használtam telefont. Erre ő, akkor azt húzza alá, hogy "nem ismerem el" majd közli, hogy keresni fognak meghallgatás céljából. Érzékeny búcsút vettünk egymástól, majd továbbmentem. Zárt kis dobozos autóban mögöttem jőve a 10x15cm-es visszapillantóban kb. 15m-ről látja, hogy telefonálok. Rágalom! Mit tehetek? Azóta megjött a határozat, hogy kifogásnak nincsen helye és mellékeltek egy csekket is ami duplája a felajánlott bírságnak. Mivel 2007-ben volt egy hasonló jogos esetem, ott ki is fizettem a bírságot. Ez most viszont nem volt jogos. Hogyan tovább, mit tehetek?

Tisztelt Kérdező! A szabálysértési határozat ellen annak közlésétől számított 8 napon belül kifogással élhet. A kifogásban elő kell adni annak okát és meg kell jelölni, hogy a bíróság az ügyet tárgyaláson bírálja el. A szabálysértési hatóság a szabálysértés elkövetését a rendőrök nyilatkozatával tudja bizonyítani. A bíróság a tárgyaláson meghallgatja a rendőrök és az Ön személyes előadását. A szabálysértési határozat kedvező megváltoztatására általában akkor kerül sor, ha a kifogás olyan új tényt vagy bizonyíték tartalmaz, amelyet a szabálysértési hatóság a határozat meghozatalakor még nem ismert. Ennek hiányában a bíróság feltétel nélkül el szokta fogadni a rendőrök nyilatkozatát, mint az ügyben rendelkezésre álló egyetlen bizonyítékot. A legfontosabb kérdés valóban az az ügyben, hogy hogyan láthatták a rendőrök a telefonálást a zárt kisteherautó mögül.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2013. február 27., 13:14, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, főtengely| tömítőgyűrű, vezérműtengely
SUZUKI SAMURAI 1.0 Összkerékhajtás zárt terepjáró 1988-2004
1352 Ft
olajszűrő
SUZUKI LIANA 2.3 Kombi 2004-2007
1682 Ft
tömítés, kipufogókönyök
SUZUKI VITARA 1.6 i 16V nyitott terepjáró 1990-1999
4412 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Child labour - kids driving bulldozers
What kind of world is it where he/she has to sit on a noisy, oily tracked construction vehicle smelling like machinery grease? A fairy-tale world, no doubt.