2014.02.20. 10:36

Tisztelt Autójogász!

Történt, hogy idén éve elején, rajtunk kívülálló okok miatt üzembentartót kellett változtatnunk a gápjárművünknél.

Az adatok:

- Tulajdonos: Budapest Autó

- Eddigi üzembentartó/lízingbe vevő: a feleségem

- új üzembentartó, készfizetp kezes: jómagam

- a lízingbe vevő személye nem változik

Nagyon komoly összegeket kellett kifizetnem a biztosítónál (volt fedezetlenségi díj és egy negyedéves biztosítási összeg előre), majd a banknál (a havi díjon felül egyszeri 24 009 Ft bejegyzési díj). Majd ma reggel jött a feketeleves: az okmányirodán azt az információt kaptam, hogy az új forgalmi díja mellett (6000 Ft) még "vagyoni értékű jog visszterhes szerzése" jogcímen további 13 200 forintot kell fizetnem. Ez megtörtént (nem volt választásom), így a kérdésem:

- jogos eme legutóbbi díj kiterhelése? Nem szereztünk új tulajdont, a kocsi továbbra is a banké. Ráadásul a család egyszer már fizetett vagyonszerzési illetéket az autóra 2012 októberében, amikor az autót vettük.

Köszönöm mielőbbi válaszát!

Tisztelt Kérdező!

Az üzembentartói jog visszterhes megszerzése esetén a gépjármű visszterhes vagyonátruházási illeték 25 %-t kell megfizetni, az üzembentartói jog ingyenes megszerzése esetén az illeték ennek kétszerese.

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a vagyonszerzés, ha egyenes ági rokonok egymás közötti illetve házastársak egymás közötti vagyonátruházásból származik. Ez a szabály 2014. január 1. napjától hatályos. 2013. évben csak az egyenes ági rokonok közötti vagyonátruházás esetén az egyenes ági rokon vagyonszerzése volt illetékmentes.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs