Behajthat-e a gázos autó a mélygarázsba?

2014.06.04. 13:44

Tisztelt Autójogász!

Benzin/LPG kettős üzemű autómmal behajthatok-e mélygarázsba, amennyiben:

1, semmiféle kiegészítő jelzés nem rendelkezik a bejáratnál erre vonatkozólag.

2, amennyiben piros körben fekete LPG felirattal tábla van kihelyezve a bejárathoz (illetve ugyanilyen tábla, áthúzott LPG felirattal)

3, amennyiben piros körben egy fekete autó látható szemből és egy "korona" van rajta

4, amennyiben piros körben fekete LPG felirattal tábla van kihelyezve a bejárathoz és kiegészítő magyarázatként feltüntetve, hogy milyen rendszerrel felszerelt kettős üzemű autó hajthat be a mélygarázsba.

Többen próbáltuk meg a hatályos jogszabályokat értelmezni és a következőkre jutottunk:

1, esetben nem hajthatok be, mert a jogalkotó úgy rendelkezik, hogy a gázüzem veszélyessége miatt megtiltja a talajszint alatti LPG gáz tárolását.

2, esetben behajthatok, mert a jogalkotó úgy tiltotta meg a kettős üzemű gépjárművek behajtását a táblával, hogy az elektromos biztonsági szeleppel ellátott gépjárművek behajtását megengedi.

3, ua, mint a 2-es esetben.

4, behajthatok.

Mivel egyáltalán nem egyértelmű a halandó ember számára ez a fajta állásfoglalás, kérem egyszer és mindenkorra tisztázzák nekünk ezt az anomáliát!

Előre is köszönöm, tisztelettel: Keresztes Gyula

Kedves Gyula!

A fenti kérdésre a jogi válasz a Országos Tűzvédelmi Szabályzat - 28/2011. (BM rendelet) - gázüzemű járművek tárolására vonatkozó részében, a 601. §-ban található. A vonatkozó jogszabály (5) bekezdése értelmében a tisztán gázüzemű, a vegyes üzemű és a kettős üzemű jármű tárolása talajszint alatt megengedett, amennyiben a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő, jóváhagyási jellel a járművet ellátták. Kikerült tehát a biztonsági szelepes LPG-s járművekre vonatkozó korábbi tiltás, vagyis 2013. november 13. napjától lehet a mélygarázsokban is parkolni LPG-s autóval, ha z a jármű megfelelő biztonsági szeleppel van ellátva és megvan az erről szóló igazolás.

A hatályos jogszabály 601. § (6) bekezdése egyértelműen meghatározza, hogy a mélygarázsok bejáratánál "Biztonsági szelep nélküli LPG üzemű jármű részére tilos a behajtás" feliratú táblát kell kihelyezni. A levelében felsorolt tábla variációk egyike sem felel meg a hatályos jogszabályban előírt, mélygarázsok bejáratánál kihelyezendő tábla követelménynek.

A kérdésére a jogi válaszom, hogy amennyiben az autó a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő biztonsági szeleppel fel van szerelve és megvan az erről szóló igazolás, bármelyik mélygarázsba behajthat, függetlenül attól, hogy milyen tábla van kihelyezve a mélygarázs bejáratnál.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs