Becsapott az autószerelő. Mit tehetek?

2017.04.28. 12:33

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi eset kapcsán szeretném a tanácsát kérni. Tavaly karácsonykor lerobbant a személyautónk. December 27-én elszállítottuk egy a tőlünk 30 km-re lévő szerelőhöz, aki közölte, hogy hengerfejes az autó. A hibajelenség, hogy az 1. és 2. henger nem dolgozik és gyenge a fűtés. Vállalta az autó javítását és azt ígérte, hogy két nap múlva mehetünk érte. Azóta sem lett kész. A telefont "kinyomja", üzenetre nem válaszol.

Személyes megkeresésünkre azt mondta, hogy problémái vannak és kevés az ideje és nagyon elfoglalt mostanában, ezért nem veszi föl a telefont. Az autót állítása szerint szétszedte és összerakta majd ismét szétszedte, mert erőtlen volt a szerelés után. Jelenleg az autó motorja darabokra van szedve és szállíthatatlan állapotban van. Minden héten (egy-két hét kivételével) elmentünk hozzá, hogy ellenőrizzük a javítás állapotát, de gyakorlatilag a kertvégébe a sárba beragadva áll az autónk, lerozsdásodva.

Jeleztem neki, hogy ha nem tudja javítani az autót, akkor állítsa vissza az összeszerelt állapotot, hogy elvihessem másik szerelőhöz de kérésem hatástalan maradt. Azt ígérte, hogy két héttel ezelőtt össze lesz rakva, majd a múlt héten, aztán tegnapelőtt azaz márc.13-án reggel mehetünk érte.

Mivel biztosra mondta,ezért odarendeltem az autószállítót is. Persze a kapu zárva, szerelő sehol. 10.00-ig vártam majd eljöttem és délután 3 óra körül visszamentem, ott volt és azt mondta, hogy nagyon sok a munkája de ma azaz márc.15.-én ráér és összerakja. Hívtam, nem vette fel a telefont, majd üzent,hogy nem ér rá mert elutazik és ne képzeljem,hogy márc.15.-én dolgozni fog. Na most teljesen tanácstalan vagyok,nem tudom mit tehetek. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!

Azt javaslom, hogy írásban, esetleg jogi képviselővel eljárva hatásosabb lehet a szerelő megkeresése. Egész egyszerűen fel kell szólítani, hogy adja ki az Ön tulajdonában lévő járművet.

Ha ezt követően sem reagál, vagy nem tesz eleget a felszólításnak, akkor polgári peres úton követelheti az autó kiadását és az Önt ért károk megtérítését. Adott esetben bűncselekmény gyanúja is felmerülhet, ezzel kapcsolatban keresse meg a helyi rendőrkapitányságot. Tegyen bejelentést.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu