Üzembentartói jog illetéke

2009.03.01. 00:12 -

Tisztelt Autójogász!

Egy Toyota tulajdonjoga volt a nevemen (feleség) 2008.dec. 22-ig. Ekkor az átadtam az üzembentartói jogot a férjemnek. Ezt aznap az okmányirodában rendeztük, a postán még akkor befizettük. Összesen 6000Ft-ot és +13300Ft-ot (itt nem emlékszem a pontos összegre).Az utóbbit vagyonszerzési illeték címén az APEH-nek. Állítólag a 13ezer FT elkerülhető lett volna. Már több okmányirodát felhívtam, ahol azt mondták,hogy ezt 2008-ban még nem kellett fizetni, ill. ha egy mondattal kiegészítjük az átadást, hogy én az üzembentartói jogot egy bizonyos összeg fejében adtam át. Mi az igazság?

Tisztelettel:

F. Tiborné

Tisztelt F. Tiborné!

2008. január 1-től illetéket kellett fizetni a tulajdonjog szerzés mellett az üzembentartói jog megszerzéséért is. Ha az üzembentartói jog nem ingyenesen lett az üzembentartóé, pl. az adásvételi szerződésben szerepelt valamekkora összeg az üzembentartói jog megszerzésének ellenértékeként, az üzembetartóra nem szabtak ki illetéket. Ez a szabályozás azonban nem jött be, könnyen kijátszható volt és nem is volt igazságos, így idén ismét új szabály lépett életbe: Gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén a tulajdonszerzés illetékének (köbcentinként 18 ill. 24 Ft) 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni kibúvó nélkül, viszont arányosan csökkenteni kell a tulajdonszerző által fizetendő illetéket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2009. március 1., 00:12, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2010.06.22 15:58:22beatrix012

  Tisztelt Autójogász!
  Azzal a kéréssel fordulok önhöz,hogy vettem egy autót az egyik rokonomtól és ezzel azt szeretném kérdezni hogy a rokonom nevén van hitel de nem tudo hogy milyen de az autón még nincs semmi és azt szeretném tudni hogy elég e a közjegyző által vagy az okmányirodában készített illetve hitelesített üzembentartói szerződés?
  Így rá rakhatják-e az ő tartózását?Ha üzembentartóival az én nevemre kerül.Most mit tegyek. Kérem segítsen válaszával.

 • 2010.07.12 22:19:57renzol

  Tisztelt Autójogász!
  Engem az üzembentartói jogról érdekelne az, hogy ha van így a nevemen egy gépjármű és ha meghal akitől vettem, akkor van-e rám nézve következménye?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel:
  Zoltán

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

fékpofakészlet
SUZUKI LIANA 1.6 4WD lépcsőshátú 2002-2013
5534 Ft
hosszbordás szíj
SUZUKI GRAND VITARA 3.2 Összkerékhajtás zárt terepjáró 2009-2013
5560 Ft
légszűrő
SUZUKI LIANA 1.6 lépcsőshátú 2005-2013
3534 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Wherever VW lays its hat
A huge exhibition space but only four real novelties. The Porsche 919 hybrid race car, the Skoda Vision C, the Volkswagen T-Roc concept and the Lamborghini Huracán,