Gumiápolás „téli álmot alvó” autón

2008.11.22. 18:35 -

Kedves Gumidoktor!

A családban a második autót télre „le szoktuk tenni”. Nagyon nagy valószínűséggel csak több hónap állás után fogjuk újra használni. Hogyan érdemes a gumikat lekezelni, hogy minél kevésbé viselje meg az állás? Van, aki azt tanácsolta, hogy engedjem le félig, van, aki azt, hogy ne. Van, aki azt tanácsolta, hogy gumifestékkel kezeljem, van, aki azt, hogy szilikonnal. Kérdésem még, hogyan kezeljem a másik autóról levett gumikat. Van különbség?

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdv:

Zsolti

Kedves Zsolti!

Az autón éppen nem használt, de kerékre szerelt abroncsok esetében egymásra fektetve vagy felfüggesztve ajánlott azok tárolása. Leszerelt abroncsokat állítva és időnként forgatva ajánlott tárolni.

Mindkét esetre igaz, hogy a tárolóhelyiség hűvös, száraz, sötét és mérsékelten szellőző legyen! Az abroncsokat és felniket tárolás előtt ajánlatos alaposan lemosni, megtisztítani. Gumiápoló szerekkel való kezelés lehetséges, de nem kötelező.

Ha az autó egész télen használaton kívül van és garázsban áll, a legjobb, ha felbakolja. Ekkor az abroncsok nem terhelődnek egy ponton hónapokon keresztül. Ha erre nincs lehetőség, akkor autósboltokban, benzinkutakon kapható gumiápolóval érdemes az abroncsok oldalfalát bekenni. A szilikon erre a célra nem ajánlott. Javasolt továbbá, hogy az abroncsokba fél barral nagyobb nyomás legyen beállítva, amit újra használatba vételkor természetesen vissza kell állítani a normál gyári értékre.

Üdv:

Gumidoki

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2008. november 22., 18:35, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

h i r d e t é s

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

kuplungkészlet
SUZUKI BALENO 1.3 i 16V lépcsőshátú 1995-2002
28438 Ft
tömítés, szívókönyök
SUZUKI BALENO 1.6 i 16V 4x4 Ferdehátú 1995-2002
1758 Ft
tömítés, szívókönyök| tömítés, szelepfedél| tömítés, olajteknő
SUZUKI LIANA 1.5 lépcsőshátú 2004-2007
2860 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

We escaped by the skin of our teeth
We made the transcontinental trip to Sweden all right, we could even start the engine and take the car for a short run, so I bought it. Was I to know about the problems lurking ahead of us, I’d have decided otherwise.